2010. február 27., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 31. (894.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Hír-Tár
Magyar ügyekről Janukovics első napján

Viktor Janukovics, Ukrajna február 7-én megválasztott új elnöke csütörtökön letette hivatali esküjét, sőt, első rendeletét is ellátta már kézjegyével. "Történelmi" ukázával az elnöki titkárságot elnöki közigazgatássá nevezte át. Legfontosabb és legsürgetőbb teendői között a gazdaság talpra állítását, a gyökeres változásokat eredményező reformfolyamat elindítását, és az államirányítási rendszer karcsúsítását említette. Az 59 éves politikus már államfőségének első napján egy sor tárgyalást folytatott a fővárosba érkezett magas rangú vendégekkel, köztük Sólyom László magyar köztársasági elnökkel.

Az említett találkozón, amit a Janukovics elnöki beiktatásának tiszteletére rendezett fogadás után tartottak, kiemelt figyelmet kaptak a kárpátaljai magyar közösség problémái. Mint a magyar államfő a sajtónak nyilatkozva elmondta, egyetértés volt köztük abban, hogy a magas szintű személyes kapcsolatokat továbbra is fenn kell tartani, különös tekintettel Magyarország 2011 első felében esedékes európai uniós elnökségére. Részletesen tárgyaltak a kárpátaljai magyar iskolaügyről és a sok vihart kavart érettségiről. Sólyom László elmondta, ukrán kollégája igen tájékozottnak mutatkozott ebben a kérdésben, és minden remény megvan arra, hogy a problémát megoldják. "Janukovics elviekben teljesen az európai normák szerint nyilatkozott a kisebbségek helyzetéről – idézte Sólyom László szavait az MTI –, és azt is megértette: ott arra van szükség, hogy a magyar nyelvű érettségik problémáját rendezzék, s az ukrán elnök ígéretet tett arra, hogy igen gyorsan intézkedni fognak."

Az ukrán parlamentben tartott eskütétel után és még a Janukoviccsal történő találkozó előtt a magyar államfő virágot helyezett el Petőfi Sándor tavaly év végén felállított kijevi mellszobránál.

D. Gy.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó