2010. február 25., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 29.-30. (892.-893.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Seremet Sándor győztes típus

Vannak olyan emberek, akik jönnek, látnak, győznek. Ilyen Seremet Sándor is, aki egy személyben a Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetségének (KMDFKSZ) elnöke, az Ungvári Nemzeti Egyetem (UNE) 5. éves hallgatója, a megyei vízi turizmus szövetségének tagja, a Gaslight Cafe énekese és nem utolsó sorban igen népszerű. Hogyan tudta mindezt elérni?

Minden 2005-ben kezdődött, amikor a Munkácsi II. Rákóczi Ferenc középiskolában sikeresen leérettségizett és felvételt nyert az UNE magyar történelem és európai integráció szakára. S itt elkezdődött közéleti tevékenysége is 2007-ben a KMDFKSZ elnökségi tagjává választották, az első évben oktatásügyi referensként tevékenykedett. A következő tisztújító közgyűlésen a diákszervezet elnöke lett. Ez a felelősségteljes munka sok idejét leköti, mégis újabb kihívásokat keres.

A diákszervezet célja, hogy a megyeszékhely felsőoktatási intézményeiben tanuló magyar ajkú diákoknak segítsen a beilleszkedésben, érdekvédelmi feladatokat lát el. Ismeretterjesztő és szórakoztató rendezvényeket is szerveznek. A fiatalok információkhoz juthatnak ösztöndíjakról, részképzésekről és tanulmányi utakról. A szervezet több mint tízéves múltját fémjelzi a gólyatábor, a gólyabál, a tudományos diák köri konferencia, nyári egyetem és megszámlálhatatlan összejövetel. Most egy diákmunka közvetítő iroda megszervezése a céljuk.

Seremet Sándor a tanulásra is szorít időt. Szorgalmasan bújja a szakirodalmat és a jegyzeteit, több idegen nyelven is beszél, most épp a diplomavédésre készül. Ám ez nem a végcél. Törekvései között szerepel a tudományos fokozat megszerzése és a kutató munka.

Életében fontos szerepe van a zenének. Gyerekkorában tíz évig koptatta a zeneiskola padjait. Jelenleg a barátaival életre hívott zenekar, a Gaslight Cafe énekese. Színpadra visznek saját szerzeményű dalokat és feldolgozásokat. Nagyobb közönségnek is játszottak már, nem kis sikerrel. Most is lázasan készülnek a következő fellépésükre.

Tehetsége a sportban is megmutatkozik. Az evezés szerelmese. Tizenkét éves kora óta űzi ezt a sportot, nem eredménytelenül. A nevickei duzzasztónál szervezett bajnokságon először a második, később az első helyen végzett kajakpárosban. A vízi turizmus szövetség túravezetőjeként és oktatóként most vidékünk vizeit szeli.

Szabadidejét barátokkal vagy a barátnőjével tölti, de ha adódik lehetőség, sílécet csatol. Nyíltszívű, kedves, színes egyéniség, akinek határozott véleménye és konkrét céljai vannak. Aki csak megismeri, rögtön szívébe zárja ezt a közvetlen embert, aki egyben nagyon jó beszélgető partner és remek barát.

Verhaszky Oxána,

a Kijevi Szlavisztikai Egyetem ungvári fiókintézetének

másodéves magyar–angol szakos hallgatója

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó