2010. február 25., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 29.-30. (892.-893.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Hír-Tár
Csökken az életszínvonal

Szociálisan egyre nehezebb körülmények között él Kárpátalja lakossága, amire a legfrissebb bizonyíték, hogy az idén közel tizenöt százalékkal többen fordultak már anyagi segítségért az illetékes szervekhez. Januárban a lakástulajdonosok jelentős hányada volt képtelen rendezni rezsiköltségeit, ami mindenekelőtt annak a következménye, hogy az elmúlt hónapokban rohamosan csökkent nemzeti valutánk értéke. A probléma több mint ezerhatszáz családot érint a megyében, ám félő, hogy ez a szám az elkövetkező hónapokban rohamosan növekedni fog.

Szabad tantárgyválasztás

A felsőoktatási tanintézetek diákjai a következő tanévtől önként választhatnak tantárgyakat. Az Ukrán Oktatási és Tudományos Minisztérium egyik legutóbbi rendelete szerint a 2010/2011-es tanévtől az egyetemeken és főiskolákon oktatott kötelező diszciplinák ötven százalékát az oktatási tárca szabja meg – ide tartozik az ukrán nyelv, Ukrajna történelme, az ukrán kultúra története, az idegen nyelv és a filozófia –, 25 százalékát a tanintézetek vezetői, míg a maradékról maguk a diákok dönthetnek. Utóbbiak listáját szintén a felsőoktatási intézmények állítják össze, amelyekből választhatnak.

Autótüzek évadja

Feltűnően megszaporodtak megyénkben a gépkocsitüzek. Szándékos gyújtogatás, figyelmetlenség és baleset következtében majd minden napra jut egy. A megyei katasztrófa-elhárítási főosztály tájékoztatója szerint az Ilosvai járásban egy ötvenöt éves férfi Audija gyulladt ki. Az illető már behajtott a garázsba, amikor észrevette a motorházból gomolygó füstöt. Mivel nem volt oltókészüléke, elrohant segítséget hívni. Végül a tűzoltók fékezték meg a lángokat, melyek megsemmisítették az autót és már a lakóházat fenyegették. Majdnem tragédiába torkollott a gépkocsi javítása egy ötvennyolc éves ungvári férfi számára, akit súlyos égési sérülésekkel szállítottak kórházba. Garázsa szerelőárkában Opelja alvázát javítgatta, amikor szikrát vetett a világítóeszköz és pillanatok alatt lángba borult az autó és a helyiség. Szerencse, hogy a közelben tartózkodott a bajbajutott ismerőse, aki segítségére sietett. Különben a gépjárművel együtt a tulajdonos is megégett volna.

Visszatérnek a félkarú rablók?

Hét hónapnak kellett eltelnie ahhoz, hogy a jelenlegi hatalmi szervek rájöjjenek arra, a kávézókban, csapszékekben és egyéb vendéglátóipari egységekben felállított játékautomaták működtetéséből származó pénzbevételek hiánya bizony jelentősen megviseli az államkasszát.

Az egy dolog, hogy a félkarú rablók az akkor hatályba lépő törvénymódosítás miatt illegalitásba vonultak, vagyis a feketegazdaság életben maradását segítették, ám a következménye még fájóbb lehet. Mégpedig az, hogy elriasztják a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokságra érkező külföldi vendégeket. A bevételkiesés saccolt összege több millió dollár. Ezért lehet, hogy az idén visszatérnek a félkarú rablók.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó