2010. február 25., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 29.-30. (892.-893.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Titkos bunkerek Moszkva alatt
Még Sztalin életében kezdték építeni a zárt világot

Időről időre újabb tények válnak ismeretessé azokról a Moszkva alatt épült létesítményekről, amelyeket még Sztalin életében kezdtek építeni. Még mindig vannak féltve őrzött titokként kezelt építmények, a köd azonban egyre inkább feloszlik.

Gigantikus földalatti cári világnak nevezi az Argumenti i Fakti című hetilap azt a történelmi örökséget, amely 1917 után maradt a győztesekre. A metró építésekor ez a föld alatti birodalom aztán titkos alagutakkal, parancsnoki őrhelyekkel, bombabiztos bunkerekkel bővült. 1937-től 1940-ig a Kirov metróállomásnál építették meg azokat a titkos objektumokat, amelyekben a légvédelmi parancsnokságot és a KGB elődjének, az NKVD-nek a parancsnoki állását helyezték el. A háború kitörésekor ide költözött a hadsereg főparancsnoksága is. A több emelet mélységű építmény legmélyebb pontja hetven méterrel van a föld alatt. A metróállomástól magas fallal védték a főparancsnokságot és a telefonközpontot. A Szovjetunió mindenható vezére, Sztalin egy titkos aknán keresztül jutott le ide, hogy az állami védelmi bizottsággal tárgyaljon.

1942 márciusára még egy föld alatti létesítményt hoztak létre az első ember kuncevói nyaralója közelében. A védelmi minisztérium egyik mai épületétől a Kremlen keresztül egy autóközlekedésre alkalmas alagút vezetett ide. Az előkelő villáról senki nem mondaná meg, hogy azt a célt szolgálta, hogy az alagútig rajta keresztül el lehessen jutni. Ez a föld alatti bunker ma is zárva van az érdeklődök előtt.

Az atomfegyver megjelenésével e föld alatti világ is új értelmet nyert. 1950-ben bunkert létesítettek a Tagankánál abból a célból, hogy nukleáris támadás esetén védelmet biztosítson a kormány számára. Ez a hely ma múzeum, ahol a különböző csoportok számára propagandafilmeket vetítenek az atomrobbantásokról. Automatikusan záródó hatalmas vaskapukon keresztül vezet az út a GO-42 titkos katonai objektumba, ahol egykoron több százan dolgoztak. Nemcsak távírda működött itt, de állítólag még rakéták kilövésére is volt lehetőség. Sztalin közvetlen parancsára még 1951-ben tervezték, de csak 1956-ra készült el. Bejáratát egy emeletes házzal leplezték, ahonnan gyalog vezetett az út a 60 méteres mélységbe. Sokáig megmaradt hírközlési központnak, ahol két és fél ezren dolgoztak. Szükség esetén akár ötezer ember is menedéket találhatott volna magának fél éven keresztül. Csak a nyolcvanas évek végén zárták be. A gyenge világítás, a vaslépcsők látványa, az itt-ott lógó kábelek, a sok kilométer hosszú, acélburkolatú alagutak miatt ez a hely a legkevésbé sem emlékeztet múzeumra, inkább tűnik alkalmasnak fantasztikus filmek vagy thrillerek forgatására. Éltek is a lehetőséggel az orosz rendezők. Két filmet is készítettek itt, derül ki az említett újság leleplező írásából.

Egy másik föld alatti város is épült a harmincas években, méghozzá rohammunkával. A főparancsnokság tartalék központjának szánták, és a koncepciós perek szervezésében főszerepet játszó hírhedt és rettegett Lavrentyij Berija felügyelte az építését. Abban közreműködött Sztalin testőrségének feje, Vlaszik tábornok is. Ennek a föld alatti világnak az álcázására egy 120 ezer ember befogadására alkalmas stadion szolgált. Alatta felépítettek egy bunkert Sztalin dolgozószobájával, tanácsteremmel, pihenő szobával és 500 tank elrejtésére alkalmas garázzsal. Alagút vezetett a stadion lelátóihoz és két autóközlekedésre alkalmas alagút a Kremlhez és a Szokolnyiki metróállomáshoz. 1966-ban nyitották meg a nagyközönség számára. A látogatókat itt valóban impozáns látvány fogadja. Az oszlopcsarnokokon, a szépen berendezett helyiségeken kívül figyelemreméltó az is, hogy ma is működőképesek az életvédelmi rendszerek, a liftek, a különleges metrószakaszok, a telefonkapcsolat, a villanytelep, a csatornázás, a szellőző berendezés.

KISZó-feldolgozás

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó