2010. február 25., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 29.-30. (892.-893.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Megbékélésnek nyoma sincs
Moszkva helyett Brüsszelbe vezet Viktor Janukovics első útja

Julija Timosenko legutóbbi televíziós beszédét ismét arra használta, hogy támadja Ukrajna új államfőjét, Viktor Janukovicsot, akiről azt mondta, soha nem fogja őt az ország elnökének tekinteni, s semmifajta együttműködésre nem hajlandó vele. Janukovics táborában közben az ellenlábas politikus asszony és kormánya mielőbbi menesztésén ügyködnek, s független nemzetközi számviteli ellenőrökkel lepleznék le szerintük törvénytelen üzelmeit. Nem kis meglepetésként hatott az a hír, hogy államfőként Janukovics első külföldi útja mégsem Moszkvába, hanem Brüsszelbe vezet majd.

Az elnökválasztáson szoros versenyben alulmaradó Timosenko sokadszorra is éles kirohanásokkal illette legfőbb politikai vetélytársát. Televíziós beszédében megerősítette, amit már korábban is mondott, miszerint sohasem fogja az ország legitim elnökének tekinteni Janukovicsot. Azt fejtegette, hogy a Régiók Pártja elnökének már eddigi megnyilvánulásai alapján is kijelenthető: veszélyben van Ukrajna függetlensége. Szerinte Janukovics a nemzeti érdekekkel szembemenő, Európa-ellenes politikát folytat majd, s alapjaiban veszélyezteti Ukrajna európai értékekre épülő, demokratikus berendezkedését. Az erre utaló jelek egyikének nevezte, hogy ellenfele külföldi kézbe adná az országon áthaladó tranzit célú energiaszektor felügyeleti jogát. Ahhoz, hogy megakadályozzák az "ukránellenes többség" létrehozását a parlamentben, a demokratikus erők sürgős összefogását szorgalmazta. Arra kérte a Mi Ukrajnánk–Népi Önvédelem párttömörülés frakcióját, és a házelnök nevével jelzett Litvin Blokk képviselőit, tegyék félre vélt vagy valós sérelmeiket, s hozzanak létre egy stabil és erős koalíciót, hogy megakadályozzák az "antiukrán diktatúra megteremtését".

Régiós párti képviselők reagálásaikban azt mondták, az ő terveikben sem szerepel semmiféle közösködés Timosenkóval. Ellenkezőleg, független nemzetközi számviteli vizsgálókat küldenének annak tisztázására, törvényesen használta-e fel a közpénzeket a még hivatalban lévő kormány, amelynek menesztéséről szándékaik szerint a jövő héten szavaznának a parlamentben. Ugyanakkor a BJUT azt sürgette, hogy még Janukovics mai beiktatása előtt határozzanak a kormány sorsáról, ám végül nem sikerült keresztülvinniük ezt célzó kezdeményezésüket.

A régiósok ehelyett inkább vezérük beiktatásának előkészítésével voltak elfoglalva, ami ma reggel kezdődött a parlamentben, majd pedig az elnöki titkárságon folytatódik, ahol katonai tiszteletadás mellett adja át a kilincset utódjának a leköszönő Viktor Juscsenko, aki amúgy kedden méltatta 56. születésnapját. A Kijevbe érkező közel száz külföldi delegációnak délután tart ünnepélyes fogadást az új elnök, este pedig a helyszínen tekinti meg a Sahtar Doneck–FC Fulham Európa Liga-találkozót.

Mindeközben megbízható forrásból az szivárgott ki, hogy az előzetes tervekkel ellentétben mégsem az orosz fővárosba, hanem Brüsszelbe vezet Ukrajna negyedik államfőjének első külföldi útja. Állítólag Janukovics az EU központjában megbeszéléseket folytat az unió vezetőivel, José Manuel Barrosóval, Herman Van Rompuy-val, és Jerzy Buzekkel. A találkozóra március elsején kerül sor, s amint Janukovics hivatalosan is leteszi az esküt, azonmód megerősítik a látogatás tervét. Moszkvába pedig csak azt követően látogatna, miután már megalakul az új kormány, mert akkor tartalmasabb, konkrétabb tárgyalásokra lenne esélye. Azt a tényt, hogy mégsem a Kremlbe vezetne első útja, egyelőre igyekeznek nem kommentálni a hozzá közel álló körök, de elemzők szerint ebből semmiképp sem azt a következtetést kell leszűrni, hogy Moszkva helyett Brüsszelt választaná fő gazdasági és külpolitikai támaszául, inkább azt szeretné sugallni, Kijev kész összekötő kapocs lenni Brüsszel és Moszkva között.

D. Gy.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó