2010. február 25., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 29.-30. (892.-893.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
S. O. S., Aknaszlatina

A leköszönőfélben lévő Timosenko-kormány évek óta az ujját sem mozdította a végveszélybe került Akna-szlatináért és a sóbányáért. Pedig a két fogalom az évszázadok alatt ugyancsak összeforrt. Elvégre, ha nem lett volna a sóbánya, a település sem jött volna létre. Nem véletlenül tartják úgy a helyiek, hogy ha meghal a bánya, a falu is vele pusztul.

Beteljesedni látszik a jóslat, mondja Jurij Uhal, Aknaszlatina polgármestere. A 9-es bánya teljesen vízben áll. A 8-as is leállt a termeléssel. A karsztvizek ezt is elöntéssel fenyegetik. A település alatt omladozik a föld, hatalmas kráterek keletkeznek.

– Már nem a bánya megmentéséről kell beszélnünk a különböző fórumokon, hanem a települést fenyegető megsemmisülésről. Minden túlzás nélkül mondom, nagyon nagy a baj. Eltűnhet a föld színéről a vasútállomás és több mint háromszáz lakóház – konstatálja a polgármester.

Különös dolgok történnek Aknaszlatinán. Folyamatosan megoldhatatlannak tűnő rejtélyekkel hallat magáról a mély. A rossz dolgok viszont valami jót is hoztak, mert a beomlott bányák helyén képződött sóstavak új perspektívákat nyitottak.

De, mondja a polgármester, titokzatos módon kettőből eltűnt a víz. Pedig meszsze földön hírüket vették, turisták ezrei jönnek ide nyaranta. Már a helybeliek is kezdtek átállni a vendégfogadásra. De ha a tavak kiszáradnak...

– Hívtunk szakértőket, próbálják megfejteni, honnan jön a bányát elárasztó rengeteg karsztvíz és mekkora tartalékokkal bír – folytatja Jurij Uhal. – A kérdésre azonban nem kaptunk választ. Azt sem tudják megmondani, miért száradtak ki a tavak. A tudósok tanácstalanok. Csak abban biztosak, hogy nagy szociális és ökológiai katasztrófa fenyeget.

A sóbányászaton kívül a gyógyturizmus lenne az, ami reményt adhatna Aknaszlatinának. Három éve hozzáláttak az infrastruktúra fejlesztéséhez, s mintegy kétezer fő egyidejű elhelyezését, kiszolgálását tették lehetővé. A vendégfogadás idényjellegű. Igaz, vannak elképzelések télen is üzemeltethető fedett strandok építésére, de állami támogatás nélkül a dolog megrekedt. Hiába bombázták a Timosenko-kormányt, semmit nem kaptak.

A bányász település vezetői a közeljövőben konferenciát rendeznek, hogy minél szélesebb körben ismertessék problémáikat. A vészjelzések küldése mellett a térség rehabilitációs tervén is dolgoznak. Ha elkészül, talán lesz remény a település és a bánya megmenekülésére.

Balogh Csaba

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó