2010. február 25., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 29.-30. (892.-893.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
A test mellett a lelket is gyógyítanák

A járási kórház területén építendő kápolna ügye szerepelt terítéken a Kárpátaljai Református Egyház Diakóniai Osztályán tartott tanácskozáson, amelyen részt vettek a történelmi egyházak képviselői, Beregszász polgármestere, illetve a kórház igazgatója.

Az illetékeseket arra kértük, osszák meg velünk álláspontjaikat. A kérdés az volt: szükség van-e, és ha igen, miért a kápolnára a kórház területén, illetve hogy a betegek valahol lelki támaszt is kapjanak.

– A gyógyintézmény történetében igazán új dologra készülnek, mondta el Ivan Males, a Beregszászi Járási Kórház főorvosa. – A test gyógyítása mellett gondolnak a lélek ápolására is. Egy ökumenikus kápolnát terveznek építeni közvetlenül a kórház udvarára. Azért ökumenikust, mert a kórház betegei között mindenféle vallású van. Az elképzelést természetesen a polgármesteri hivatal is támogatja.

– Fontos, hogy legyen egy olyan hely, ahol az emberek, amikor a legnagyobb szükségük van rá, lelki támaszt kapjanak – hangsúlyozta Gajdos István. – De a legfontosabb, hogy a különböző felekezetek képviselői egyetértést tanúsítanak ebben a kérdésben. A nemes ügyhöz, a kápolna mielőbbi megépítéséhez a Beregszászi Polgármesteri Hivatal minden támogatást megad.

– A katolikus egyháznak mindig is szívügye volt a karitatív szolgálat – mondta Egressy Miklós görög katolikus pap. – Az első kórházakat is szerzetesrendek alapították, és próbáltak segíteni azokon, akiknek nem állt módjukban orvoshoz fordulni. Egyházunk több szentet is nyilvántart, akiket úgymond ingyenes orvosoknak nevezünk, hiszen térítésmentesen gyógyítottak. Örülök annak, hogy Beregszászban visszaáll az a rend, ami a háború előtt volt, hiszen akkoriban az egyházak ellátták a kórházat, és lelki segélyben részesítették a betegeket, a rászorulókat.

Zsukovszky Miklós református esperes ugyancsak kifejezte örömét, hogy a történelmi egyházak összefognak.

– A református egyház számára az ige hirdetése mellett szintén legfontosabb feladat a diakóniai és a szeretetszolgálat – mondja. – Ma azt tapasztalhatjuk, hogy az emberek többségének amellett, hogy számos betegsége, fogyatékossága van, igen sok a lelki problémája is. Könnyebb gyógyulni egy-egy testi betegségből, ha a lelki egyensúly helyreáll. Ezért indítottuk be két esztendővel ezelőtt a kórházlelkészi szolgálatot. A közös kápolnával a szolgálat még eredményesebben folyhat.

Bohán Béla római katolikus pap elmondta, Beregszászban már az 1800-as évek végén épült kápolna a kórház területén, amit később mosodának használtak.

– 1925-ig kilenc nővér dolgozott ott, aztán bezárták, majd 1945-ben a kápolna újra megnyílt, de csupán egy évig működött. Örülök, hogy az évszázados hagyomány újraéled, hiszen a fontossága már bizonyíttatott.

– Ha mi, papok hirdetjük a szeretetet, akkor azt mutatni is kell egymás irányába. És az éppen szolgálatot teljesítő lelkésznek az lesz a kötelessége, hogy lelki vigaszt nyújtson az oda betérőnek – vélte Vojtovics Emil pravoszláv pap.

Hegedűs Csilla

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó