2010. február 25., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 29.-30. (892.-893.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Településeket fenyeget a belvíz

A folyóinkon keletkezett árhullám levonulóban van, tájékoztatta lapunkat a megyei vízgazdálkodási főosztály sajtószolgálata. Jelenleg csak Csap térségében emelkedik a Tisza és a Latorca vízszintje. Az ár sehol nem okozott problémákat. Egyes hegyvidéki folyókon a feltorlódott jégtáblák miatt alakult ki veszélyhelyzet. Az Ökörmezői járásban a Repinka patakon a katasztrófaelhárítók felrobbantották a mintegy ötszáz méter hosszú jégtorlaszt, mely miatt elöntés fenyegette a közeli Kelecsényt.

Árvízveszély jelenleg nincs a megyében. Sok gondot okoz viszont a belvíz. A megyei katasztrófa-elhárítás és a vízügyi főosztály szakemberei közös erővel küzdenek az elemi csapás ellen, mely már településeket fenyeget. Nagylucskán a főutcát és lakóházakat árasztott el a belvíz.

Korláthelmecen négy porta került víz alá. Mindkét helyen a munkácsi katasztrófa-elhárítók nagy teljesítményű szivattyúkkal siettek a lakosság segítségére.

A belvíz okoz problémákat a Técsői járásban is. Taracköz térségében a Técső–Rahó főút egy szakasza került elöntésre. A vízügyisek a helyi lakossággal karöltve láttak hozzá az elvezető árkok megtisztításához, hogy megakadályozzák a fenyegető veszélyt.

Pincéket és mélyfekvésű portákat öntött el a belvíz a megyeszékhelyen és Munkácson. A Latorca-parti városban a tűzoltóság által bevetett szivattyúkkal védekeznek. A KÖJÁL szakemberei elkezdték az elöntött porták fertőtlenítését. Szivattyúkat kellett bevetni Ungváron is, ahol a Dokucsajev utca házai állnak vízben.

B. Cs.

Marad a csapadékos idő

A meteorológiai előrejelzések szerint az elkövetkező napokban sem maradunk csapadék nélkül. Jelentős mennyiségű esőre van kilátás, ami tovább növelheti a belvízzel elöntött területeket. A hegyvidéki járásokban a havas eső sem kizárt. Az időjósok még március elejére is hasonló, tavaszinak egyáltalán nem nevezhető időt jósolnak hózáporokkal, viharos széllel. Némi javulásra csak a hónap második felétől van kilátás. Akkor már több napsütésben lesz részünk, a csapadékos napok száma is fokozatosan csökken.

V. M.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó