2010. február 25., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 29.-30. (892.-893.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Szempont
Miért kétségbeejtő útjaink állapota?

A hó heteken keresztül megtette jótékony hatását, eltakarta útkarbantartóink tavalyi bűneit. Ám miután elolvadt, számtalan borzasztó méretű kátyúval szembesülnek a gépkocsivezetők, ami emberre, járműre egyaránt veszélyes. Mikor lesznek végre autózhatók útjaink, és kell-e attól félniük a kormányforgatóknak, hogy emiatt balesetet, illetve tengelytörést szenvednek?

– Mi minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy a megye főútjai és mellékútjai járható állapotba kerüljenek. Hadd ne soroljam fel most – hiszen korábban már számtalanszor megtettem –, hány munkagép és mekkora apparátus ügyködik a probléma felszámolásán.

– Vajmi kevés látszatja van, hiszen még a nemzetközi besorolású útvonalakon is méretes kátyúk éktelenkednek, a mellékútvonalakon pedig pláne.

– Ősszel az összes rendelkezésünkre álló összeget felhasználtuk az utak rendbetételére. A szakemberek szerint minőségi munkát végeztünk, a kemény fagyokat azonban mégsem bírta az aszfalt, ami a rossz anyagminőségre utal. A kárpátaljai gyártók még mindig képtelenek minőségi alapanyag gyártására, a külföldi pedig számunkra túl drága.

– Az idő megenyhült, folytatódtak a javítási munkálatok, vagy el sem kezdődtek?

– Az utóbbi az igaz. Az idén még nem kezdődtek meg az útjavítások, a kátyúzások.

– Mi ennek az oka?

– Egyszerűen az, hogy a megyei tanács még mindig nem fogadta el az idei költségvetést, így egyelőre egyetlen kopijka sem áll rendelkezésünkre.

– Mikorra lesz pénz?

– Ezt nem tudom megmondani. Mi mindenesetre készenlétben állunk és amint lehetséges, azonnal hozzákezdünk a munkálatokhoz.

– Csak az a baj, hogy erre nem az év közepén vagy végén, hanem most lenne égető szükség. Semmilyen más pénzforrás nem áll rendelkezésre? Arra gondolok többek között, hogy a szomszédos országokban az üzemanyag-értékesítésből származó összegek bizonyos hányada útjavításra fordítható.

– Sem Ukrajnában, sem Kárpátalján még nincs ilyen szabályozás, ami egy újabb bizonyíték arra, hogy Európa mennyire előttünk jár.

N. Sz.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó