2010. február 25., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 29.-30. (892.-893.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Kátyúk – vigyázat, életveszély

Az autósok talán még örültek is annak, hogy a télen sok útszakaszt egyáltalán nem tisztítottak meg. A letaposott hó ugyanis, igaz csak csekély időre, eltüntette a tengelytörő gödröket.

A tél eme jótékony hatása azonban már a múlté. A hó elolvadt és a korábbinál is nagyobb kátyúk leselkednek a gépjárművekre. A rettenetesen megromlott útviszonyok miatt megsokasodtak a balesetek, mondja Olekszandr Kovalcsuk, a megyei közlekedésrendészet (DAI) közúti felügyelőségének vezetője.

Az év közel két hónapja alatt útjainkon 239 olyan baleset történt, melyek szerencsére csak anyagi kárral jártak. További 59 karambol szenvedő alanyainak nem volt ekkora szerencséjük. 14-en vesztették életüket. Az előző év azonos időszakában 131 balesetet regisztráltak, akkor nyolcan haltak meg. A rendőrtiszt szerint a helyzet elsősorban a közlekedési viszonyok romlásával magyarázható. A KRESZ-sértők száma ugyanis jelentősen csökkent.

A DAI közúti felügyelőségének munkatársai ezért a napokban az egész megyére kiterjedő akcióba kezdtek, hogy felmérjék az úthálózat valós állapotát. Megállapítást nyert, hogy egyes közútkezelő vállalatok semmit nem tettek az utak állagának megőrzéséért – s ez nemcsak az alsóbbrendű utakra érvényes –, nem törődnek azzal, hogy hanyagságukkal életveszélyt teremtenek a közlekedők számára.

A megye főbb közlekedési vonalain is sok a gond. A Kijev–Csap, az Ungvár–Szambor, a Munkács–Ivano-Fran-kivszk főút egyes szakaszain a burkolat teljesen tönkrement. Példa erre a Beregkisfalud (Szilce)–Beregkisalmás (Zaluzsje), a Felsőveresmart (Velika Kopany)–Ölyvös (Vilhivka) és a Huszt– Kőrösmező közötti szakaszok. A váratlanul előbukkanó kátyúk hirtelen kanyarodásra, sávelhagyásra késztetik a járművek vezetőit.

Az alsóbbrendű utakon még rosszabb a helyzet. Egyszerűbb volna felsorolni a viszonylag ép burkolatú szakaszokat. Az ilyenkor még gyakori éjszakai fagyások, hajnali ködök kíséretében fokozott életveszélyt jelentenek a rohamosan szaporodó és mélyülő kátyúk.

Sajnos a rendőri szerv nem sokat tehet a helyzet javításáért, fejti ki a szakember. Az észlelt kifogásokról készült jegyzőkönyvet elküldték a megyei közútkezelő vállalatnak és az ügyészi szerveknek. A további intézkedéseket tőlük várhatjuk.

Balogh Csaba

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó