2010. február 23., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 28. (891.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
A legmelegebb téli olimpiából túlélőverseny

A hivatalos megnyitó előtti haláleset, a számtalan bukás, a szervezési nehézségek és a városban zajló olimpiaellenes tüntetések árnyékot vetnek a vancouveri játékokra. Minden idők legmelegebb téli olimpiáján eddig még alig-alig esett a hó, néha nem az a kérdés, ki a legjobb, hanem, hogy ki tud a legjobban alkalmazkodni a körülményekhez.

Sok sztárt tréfáltak meg a speciális időjárási körülmények Vancouverben. A kanadai városban szinte tavasz van, de a hegyekben sem zord az időjárás. A Cypress Mountain területén például olyan hóhiány van, hogy a szervezőknek speciális talajt kellett készíteniük a snowboard- és a síakrobatika-versenyek helyszínén, hogy a messziről odaszállított hóréteg ne olvadjon el.

Az alpesisí-, illetve a sífutóviadalokon sem jobbak a körülmények. Komoly problémát jelent a vizes hó, a végső sikert gyakran az határozta meg, ki hogy találta el a lécek megfelelő vaxolását. A sílövészetben még ennél is durvább helyzet állt elő, a férfiak 10 km-es sprintversenyének rajtját követően napsütéses, gyengén szemerkélő esőben vágtak neki a viadalnak a versenyzők, ám mire a nagyágyúk elindultak volna, hatalmas hózápor kerekedett, ezért a sztárok rengeteget hibáztak a lőállásban.

Esélyegyenlőség kizárva

Noha a lesiklásban eleve a jobb versenyzők indulnak a mezőny első felében, a pálya pedig idővel óhatatlanul romlik, Vancouverben a fériak versenyében az erős napsütés annyira tönkretette a pálya alsó felét, hogy még a sokáig részidőn belül maradó versenyzők is teljesen esélytelenek voltak a jó helyezés elérésére.

A női lesiklás Lindsey Vonn győzelme mellett a bukásokról maradt emlékezetes, a nehéz vonalvezetésű, ugratókkal tarkított pályán heten estek ki, közülük a romániai Miklós Editet mentőhelikopterrel kellett kórházba szállítani, a svéd Anja Pärson pedig 58 méteres repülés után csapódott a pályára.

Majdic perelne

Furcsa balesetet szenvedett Petra Majdic. A későbbi orvosi vizsgálatok aztán kiderítették, hogy négy bordája eltört, és a mellhártyája is beszakadt, így a továbbiakban már nem versenyezhet Vancouverben. Primoz Ulaga, a Szlovén Síszövetség elnöke úgy nyilatkozott, hivatalosan tiltakozást nyújtottak be ugyan, amiért a szervezők az ominózus kanyart nem biztosították, de azon is gondolkodnak, bírósági eljárást indítanak a NOB ellen.

Vancouver 2010: Balsors Játékok

A játékok ostorozásában a brit sajtó jár az élen, elemzők szerint azért, mert a téli olimpián tapasztalt hibák miatt komoly az aggodalom a két év múlva esedékes londoni játékokat illetően is. Azt persze tudják az angol szervezők, hogy szánkópálya-baleset nem lesz a nyári játékokon, de a közlekedési káosz, a tüntetések és a technikai problémák megnehezíthetik a dolgukat.

A Times egyszerűen Balsors Játékoknak (Calamity Games) titulálta az olimpiát, de nemcsak a grúz szánkóversenyző, Nodar Kumaritasvili halála miatt állítja pellengérre a rendezést, elsősorban szerencsétlen és megbocsáthatatlan bűnöket ecsetel tételesen.

Ide sorolta a megnyitóünnepséget, ahol a négy kandeláber közül egy nem nyílt ki, így Wayne Gretzky csak a kezében tarthatta a fáklyát, a láng meggyújtásához semmi köze nem lett.

John Furlong, a vancouveri játékok főszervezője azonban hangsúlyozta, nem ért egyet a bírálókkal, ha ugyanis valami hiba jelentkezik, azt gyorsan kijavítják, és ami a legfontosabb: a versenyzők, a szurkolók és a házigazda kanadaiak nagyon jól érzik magukat, szinte euforikus hangulatban vannak. Craig Reedie brit NOB-tag úgy véli: a brit média túl messzire ment, amikor támadta a vancouveri játékokat, és kicsit túlreagálta a történteket.

Egy százalék veszteség belefér

A kritikák egyik sarkalatos pontjaként azt vetik a szervezők szemére, hogy a pályákat nem tesztelték eleget, illetve nem adtak elég edzési lehetőségeket a sportolóknak. Arról már Kumaritasvili édesapja is beszámolt, hogy fia félt a végül végzetét okozó kanyartól, de állítólag egy novemberi tesztelés során bukott venezuelai szánkós is jelezte a nemzetközi szövetség illetékeseinek, túl veszélyes a pálya.

A hivatalos statisztikák azonban azt mutatják, a Whistler-pályát az olimpiát megelőzően alaposan tesztelték. A szánkósok, bobosok és szkeletonosok összesen 30 477 lecsúszást végeztek, ezek közül 340 végződött balesettel. Az egyszázalékos arány pedig nem rossz egy ennyire balesetveszélyes sportág esetében, állítják.

A hétvégén történt

Második vancouveri aranyát szerezte meg a síugróknál a svájci Simon Ammann, ezzel a sportága első négyszeres egyéni olimpiai bajnoka lett. A svájci síugró a normálsánc után megnyerte a második vancouveri számot, a nagysáncot is. Korábban csak kétszer sikerült valakinek mindkét egyéni számot megnyernie egy olimpián: 2002-ben éppen neki, 1988-ban Matti Nykänennek.

Magyar szempontból írt történelmet Huszár Erika: a short trackes hatodik lett 1500-on, ezzel harminc év után az első magyar, aki két téli olimpián is pontszerző helyen végzett. Ez 1976, illetve 1980, a Regőczy Krisztina, Sallay András jégtáncpár ötödik, illetve második helye óta magyarnak nem sikerült a téli olimpiákon.

Nem sikerült viszont a duplázás az alpesi síelőknél Lindsey Vonn-nak. Az alpesi síelők női szuper óriás-műlesiklásában lett harmadik, pedig ebben a számban is a legnagyobb esélyesnek számított. Az arany az osztrák Andrea Fischbacheré lett, országa első vancouveri első helye ez.

Hoffmann Nóra és Zavozin Maxim jól járta a csárdást a vancouveri téli olimpián: a magyar duó összesítésben 23 induló között a 14. helyen áll a jégtáncosok vasárnapi original programját követően.

A német Andre Lange, Kevin Kuske kettős megnyerte a kettesbobosok küzdelmét, és Lange ezzel történelmet írt, ő az első bobos, akinek négy olimpiai aranyérme van. Az amerikai sízőklasszis, Bode Miller három ezüst- és egy bronzérem, továbbá négy világbajnoki cím után pályafutása első olimpiai aranyát szerezte meg. Az öntörvényű klasszis márciusban abba akarta hagyni, különvált az amerikai válogatottól, még tavaly novemberben sem volt biztos, hogy indul a vancouveri olimpián. Két év után, idén januárban versenyt nyert, talán az adta meg a végső lökést a mostani sikerhez.

A kárpátaljai versenyzők közül elsőként női szuperóriás-műlesiklásban állt rajthoz Anasztaszija Szkrjabina, aki 8.46 mp hátránnyal a 34. lett.

KISZó-összeállítás

A kárpátaljai versenyzők programja:

Alpesisí: Anasztaszija Szkrjabina, női óriás-műlesiklás, február 24., szerda 1. futam: 19.00, 2. futam: 22.15. Női műlesiklás, február 26., péntek, 1. futam: 19.00, 2. futam: 22.30.

Síakrobatika (freestyle): Sztaniszlav Kravcsuk, Enver Ablajev. Ha sikerül a kedd hajnali kvalifikáció, akkor február 25., csütörtök, 3.00 döntő.

Snowboard (hódeszka): Női párhuzamos óriás-műlesiklás Csundák Annamária február 26., péntek, 19.00.

Férfi párhuzamos óriás-műlesiklás Penyák József, február 27., szombat, 19.00.

A versenynapokat a vancouveri időzónának megfelelően adjuk meg, de az időpontok közép-európai idő szerint értendőek.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó