2010. február 23., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 28. (891.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Február végi teendők a kertben

A kínai asztrológia szerint az elmúlt év a föld jegyénél fogva különösen alkalmas volt a kertészkedésre. Ez meg is mutatkozott, igen sok gyümölcs termett. E hó tizennegyedikén beköszöntött a tigris éve, amely a tavaszhoz, a zöld színhez, a szerencséhez, a nyugalomhoz kapcsolódik.

A 2010 kedvező lesz a hosszú távú tervezésre, viszont kedvezőtlen, ha mindent pénzzel akarunk megoldani, mert ezzel kioltjuk a kedvező lehetőségeket.

Nagyobb gazdaságokban ilyenkor kezdik meg a szőlő metszését, amit otthon is megtehetünk. Ezzel egyidejűleg ne felejtsük el kijavítani a karóit, huzalait. A metszés után a szőlő törzsét, karjait és vesszőit kötözzük a huzalokhoz és a karókhoz. Lehetőleg olyan támaszokat használjunk, amelyek évtizedekig nem korhadnak el.

Gyümölcsfák metszésekor szedjük le a moníliás maradványokat. Ne a fák alá hajítsuk, hanem a kukába vagy égessük el, mert ezek a fertőzések újbóli forrásai. Jó, ha a fák alatt felássuk a területet, miáltal elpusztulnak az ott lévő leveleken megtelepedett kórokozók.

A lombhullató sövények és díszcserjék közül azokat metsszük, amelyek nyáron virágoznak, mert a tavaszi virágzásúakról kár lenne a hamarosan kinyíló virágbimbókat is levágni. A legtöbb cserjénél elegendő elektromos sövénynyíró ollóval formázni a bokrokat, például gömb alakra. Ezek a gyümölcsfákhoz hasonló aprólékos metszést nem igényelnek.

A szabadföldi kiültetésre szánt paprika- és paradicsompalánták nevelését fóliasátor híján az előszoba- vagy konyhaablakban is megpróbálhatjuk, de ügyeljünk a következőkre: valószínűleg jóval megnyúltabb, gyengébb palántát kapunk, amit kiültetés előtt alaposan meg kell edzeni. Kérjünk korai fajtákat az üzletekben. A magvakat vethetjük tejfölös poharakba közönséges virágföldbe, vagy magunk is keverhetünk komposzt, érett trágyaföld, kerti föld keverékéből, amibe kevés műtrágyát is tehetünk. A poharak alatt legyen alátéttálca. Kelésig akár harminc fokon is tarthatjuk sötétben, de amint az első kibújt, azonnal tegyük az ablakba, mert a sziklevelek hajlamosak a megnyúlásra. Ennek elkerülésére ilyenkor jó, ha tizenöt fok körüli helyre kerül pár napra. Ezután visszaállhatunk a szobahőmérsékletre. Ne öntözzük túl, mert ez kedvez a kórokozóknak, de ne is hagyjuk fonnyadni.

Lassan a befagyott talaj is kienged és a homokos területeken, ahol hamar felszárad, vethetünk spenótot, petrezselymet. A korai termesztésre kezdjük előcsíráztatni a burgonyát lapos rekeszekben párás és világos helyen, tíz-tizenöt fokon.

Ha ősszel elmaradt, vágjuk vissza a sziklakertben és az évelőágyásokban a növények elszáradt részeit, mielőtt azok újból növekedésnek indulnának.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó