2010. február 23., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 28. (891.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Serken az élet a fóliák alatt

Üde zöld paradicsom- és uborkapalánta-sorok fogadják a látogatót Nagydobronyban Balog Tibor fóliasátraiban. Némelyik tő már a húsz centimétert is meghaladta. A jelek szerint húsvét előtt mindenképpen piacra kerül a dobronyi uborka, állítja beszélgetőpartnerem. Ám ne szaladjunk ennyire előre az időben.

– Manapság minőségileg a holland szaporítóanyag a legjobb, én is azt használom. Január 16-án vetettük el. Műanyagpoharakba, mindegyikbe egy-egy szemet. A magok csíráztatás nélkül kerültek a direkt erre a célra előkészített speciális talajba, amit fertőtlenítő szerrel dúsított vízzel öntöztünk. Három-négy nap alatt ezerötven magból ezerhúsz kikelt, majd négy hét múltán, azaz e hó tizenkettedikén kerültek végleges helyükre a fólia alá.

Balog Tibor külső segítséget nem vesz igénybe. Vállalkozásába besegít az egész család, amire szükség is van, hiszen az első kétezer palánta kiültetése után négy nappal újabb, hasonló mennyiség került a földbe.

– Mindenképpen előmelegített földbe ültetjük, aminek legalább tizennyolc fokosnak kell lennie, mert máskülönben tönkremegy a gyökérzetük. Különben a húsz-huszonkét fok az ideális. Ezért három csővezetéket is beépítettem a fóliára helyezett talajba, amelyek közül kettőben egy irányba, a harmadikban pedig visszafelé folyik a melegvíz és biztosítja a kellő hőfokot. Egy automata szerkezet szabályozza, kapcsolja ki vagy be attól függően, hogy emelkedett vagy csökkent a talaj hőmérséklete. A talaj fűtését három nappal a kiültetés előtt kezdtem el.

Mivel a fűtés következtében szikkad a talaj, ezért folyamatos öntözésre is szükség van. Egy 60x10 méteres fóliasátorban a növényzet vízigénye legalább napi négyszáz-ötszáz liter. Legalább kétévente a talajcserét is ajánlatos elvégezni.

– Tíz köbméternyi friss földet hordtunk be mind a három fóliasátor alá – folytatja Balog Tibor. – Én nem használok műtrágyát, a tehéntrágyára esküszöm.

Ezt használom évek óta, nincs annál jobb! Ideális az uborka és a paradicsom szempontjából is. Az utóbbi magjainak vetése az uborkánál is korábban történt, mivel az uborka két, a paradicsom pedig csak hat hónap múlva hoz termést. Kiültetésük viszont egyszerre, most február közepén történt.

– Ha van hozzá segítség, egyszerűnek tűnik az egész.

– Ez csak a látszat, mert az uborka- és a paradicsomtermesztés is rengeteg odafigyelést igényel. Olyanok ezek a növények, mint a kisgyermek, éjjel-nappal vigyázni kell rájuk. Minden órában, még éjjel is ellenőrzöm a palántákat, hogyan növekednek, hogy néznek ki, mert attól függ a locsolás is. Ha túl sötét a színe, akkor vizet kíván és több hőt. Tapasztalatból tudom. Tavaly például a kellő hőmérséklet hiányában két hétig egyáltalán nem fejlődtek a palánták, ami a későbbi beérés miatt jelentős anyagi veszteség.

– Apropó: anyagiak. Csak saját, vagy állami pénz is van a vállalkozásában?

– Állami támogatást egyáltalán nem kapok. Sőt, a konzervgyárakkal sem kötöttem szerződést, mert rosszak az itteni gazdák tapasztalatai. Többeknek tavaly sem fizették ki a termésért ígért összeget. Így addig nyújtózkodom, ameddig a takaróm ér. Csak önerőből gazdálkodom, illetve amit még a család hozzá tud tenni anyagiakban vagy szaktudásban. A fiam például esztergályos, így a fűtőtesteket mind ő "bütykölte", a család asszonyai pedig a két kezük munkájával segítenek. Nagyon szorgosak, így kétség sem férhet ahhoz, hogy húsvét előtt már piacon lesz az uborkám. Ungváron, Munkácson és talán másutt is.

Nigriny Szabolcs

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó