2010. február 23., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 28. (891.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Hír-Tár
Eltűnik a ruszin nyelv?

Az UNESCO szerint 15-re tehető azoknak a nyelveknek a száma, amelyek a közeljövőben eltűnhetnek Ukrajnából, írja a Deutsche Welle című német lap. Ezek között található a krími tatár mellett a kárpátaljai ruszin is. A kiváltó okok közé az UNESCO szerint a háborúk, a kitelepítések, a migráció és a nyelvi keveredés tartozik.

Kidolgozták az oltási rendet

Ülésezett a megyei rendkívüli járványügyi bizottság. A szakemberek levonták a következtetést a tavalyi influenzajárvánnyal kapcsolatban. 2009-ben százezer lakosra 13 643 fertőzött jutott, ami 26 százalékkal magasabb, mint az azt megelőző esztendőben. Az ülésen jóváhagyták a sertésinfluenza elleni oltás rendjét is.

Galambkiállítás

A hét végén immár huszadik alkalommal rendeztek Munkácson galambkiállítást. Megyénk tenyésztői több mint száz különleges fajjal neveztek be. A látogatók gyönyörködhettek többek között a különféle postagalambokban, a keringő, king, magyar óriás fajtákban.

Kézigránátos támadás Ungváron

Hétfőre virradó éjjel kézigránátot dobott valaki Ivan Zarev, a megye helyettes ügyészének házára. A megyeszékhely egyik külső kerületében lévő családi otthon elleni merényletben senki nem sérült meg. A rendőrség keresi a bűnöst. Az eredmény azonban erősen kétséges. A múlt év márciusában egy bíró ellen is hasonló támadást követtek el, és annak tettese sem került elő.

Cigaretta a gázpalackban

Hiába rejtette el a 350 doboz cigarettát gépkocsija PB gázpalackjába a huszonhét éves román állampolgár, a vámosok éberségét nem sikerült kijátszania. Mint arról Krisztina Heraszimjuk, a Nagyszőlősi Vámhivatal szóvivője beszámolt, a Máramarosszigeten élő férfi Aknaszlatinánál jelentkezett vámvizsgálatra, mely során kiderült, hogy a palack üzemanyag helyett dohányárut tartalmaz. A hatóság elkobozta a cigarettát és a csempész gépkocsiját.

Dönthetnek a kormány sorsáról

Elképzelhető, hogy még az új elnök csütörtöki beiktatásáig, soron kívüli ülésszakon dönthet a parlament a jelenlegi kormány sorsáról.

Olekszandr Turcsinov első miniszterelnök-helyettes bejelentése szerint a kormányzó BJUT kezdeményezésére soron kívüli ülést tartanak a törvényhozásban. Az egyetlen napirendi pont pedig a régiósok által múlt pénteken bejegyzett, a kormánnyal szembeni bizalmatlansági indítvány megtárgyalása lesz. A kormányfő-helyettes azt sürgeti, hogy még Viktor Janukovics február 25-re kitűzött beiktatásáig ülésezzen ez ügyben a parlament. Ugyanakkor Volodimir Litvin házelnök formai hiányosságokra hivatkozva tegnap elutasította a BJUT-frakciójának soron kívüli ülésszak összehívására irányuló kezdeményezését.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó