2010. február 23., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 28. (891.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Három név az elnök noteszében

Bár Julija Timosenko óvása és Viktor Janukovics közelgő beiktatása némileg háttérbe szorította a koalíciókeringővel kapcsolatos híreket, értesüléseket, ám azért érdekes fejleményekről mégiscsak beszámolhatunk.

Az új államfő hétvégi interjújában elismerte, hogy egyik jelöltje Szerhij Tihipko volt jegybankelnök, aki harmadikként végzett az elnökválasztás január 17-i első fordulójában. Tihipko neve már korábban is felmerült, és a bankár azt mondta, el is fogadná a kormányfői posztot. A másik két jelölt Arszenyij Jacenyuk volt parlamenti elnök és külügyminiszter, az elnökválasztás negyedik helyezettje, illetve Mikola Azarov, aki Janukovics kampányfőnöke volt, s régi bizalmasának számít.

Janukovics a későbbiekben, a parlamenti frakciók megalakításakor választ a jelöltek közül. A legvalószínűbb forgatókönyvnek változatlanul azt tartják, hogy a Régiók Pártja és a leköszönő államfő, Viktor Juscsenko támaszául szolgáló Mi Ukrajnánk–Népi Önvédelem (NU-NSZ) párttömörülés alkothatja az új többséget. Hozzájuk csatlakozhat néhány "litvines" képviselő, élükön Szerhij Tihipkóval, aki a 2007-es előrehozott választásokon még a munkáspárt elnökeként a Litvin Blokk listáján jutott mandátumhoz további hat párttársával egyetemben. Az sem kizárt, hogy néhány BJUT-os honatya is hozzácsapódhat a formálódó koalícióhoz. Régiós körökből kiszivárgott hírek szerint két héten belül létrejöhet az új többség, amely jogszerűen meneszthetné a hivatalban lévő kabinetet.

A múlt héten Volodimir Litvin házelnök felszólította a miniszterelnököt, tíz napon belül írásos garanciákkal támassza alá, hogy valóban rendelkezik a minimálisan szükséges 226 fős többséggel a parlamentben, mert ellenkező esetben hivatalosan is szabad jelzést kaphat egy új koalíció megteremtése. A felszólításra reagálva a kormányfő pártjának egyik képviselője, Szerhij Miscsenko azt közölte, semmi okuk a "gyerekes bizonygatásra", s szerinte Litvin kérésének semmifajta jogi alapja nincs. Janukovics továbbra is azon a véleményen van, hogy a kialakult helyzetben Timosenkónak önként kellene távoznia hivatalából.

D. Gy.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó