2010. február 23., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 28. (891.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Pont került az elnökválasztás végére

Miután Julija Timosenko visszavonta az elnökválasztás végeredményének megsemmisítését célzó bírósági keresetét, az utolsó akadály is elhárult Viktor Janukovics hivatalos beiktatása elől. A február 25-i ünnepélyes ceremóniára közel száz külföldi küldöttséget várnak Kijevbe. Azt is tudni lehet már, hogy a Régiók Pártja győztes vezérének első hivatalos külföldi útja Moszkvába irányul majd március elején.

Az elnökválasztás február 7-i második fordulójában az ellenzéki Viktor Janukovics ellenében 3,5 százalékponttal, közel kilencszázezer voksnyi különbséggel alulmaradó kormányfő, Julija Timosenko még a múlt kedden óvta meg a hivatalos végeredményt, két nappal azután, hogy azt a Központi Választási Bizottság (CVK) nyilvánosságra hozta. A Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság 55 tagú testülete pénteken látott hozzá a nyolc kötetre rúgó kereset elbírálásához. A tárgyalás idejére pedig felfüggesztette a CVK ominózus határozatát. A vesztes jelölt óvásának az volt a célja, hogy csalásokra hivatkozva semmisítsék meg több mint ezer szavazókörzet eredményét, s a 2004-es eseményekhez hasonlóan írjanak ki egy harmadik fordulót. Ehhez képest a felperes váratlanul, a tárgyalás másnapján bejelentette: visszavonja keresetét. Timosenko azzal indokolta döntését, hogy a bírói testület csak formálisan tárgyalja óvását, s nem veszi komolyan a választási stábja által feltárt, csalásokra utaló bizonyítékokat. Bejelentése után a miniszterelnök sietve távozott a bíróságról, az őt megrohanó újságírók kérdésére hozzátette, döntése végleges, nem kíván panasszal élni a Legfelsőbb Bíróságon sem, de további kommentárokba nem bocsátkozott.

Mindeközben a Timosenko bejelentését zárt ajtók mögött, öt órán át mérlegelő grémium közleményben tudatta, tudomásul veszik a felperes visszavonási kérelmét, s ennek megfelelően óvását tovább nem tárgyalják, a CVK végeredménye pedig újra hatályos. A közigazgatási bíróság tagjai ugyanakkor határozottan elutasították a miniszterelnök azon felvetését, hogy csak látszólag foglalkoztak volna az általa feltárt bizonyítékokkal. Válaszukban kitértek arra, hogy a CVK-tól bekérték mind a 225 választókerület eredeti jegyzőkönyvét, valamint beidézték a Központi Választási Bizottság azon négy tagját, akik csak fenntartásokkal írták alá a hivatalos végeredményt kihirdető határozatot.

Ami a lényeg, a szombati történések után minden akadály elhárult Viktor Janukovics február 25-re kitűzött beiktatási ceremóniája elől. Egyik párttársa, Szerhij Levocskin közlése szerint közel száz külföldi delegációt várnak majd csütörtökön Kijevbe. Több Ukrajnával szomszédos ország – köztük Magyarország is – államfői szinten képviselteti magát az ünnepélyes ceremónián. Washingtonból és Brüsszelből is magas rangú küldöttségre számítanak, utóbbit Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője vezeti. Levocskin arról is beszámolt, hogy az ország kritikus gazdasági állapota miatt szerény külsőségek között kerül sor a beiktatásra.

Viktor Janukovics amúgy vasárnap a kijevi Lavra Barlangkolostor pravoszláv templomában – szavai szerint – azért imádkozott, hogy "Isten segedelmével sikerüljön elkezdeni egy erős ország építését, amelyben munkaszerető, becsületes és jól egzisztáló emberek élnek majd". Elképzeléseihez sok sikert kívánt Volodimir metropolita, az ukrán ortodox egyház feje.

Közben pedig már azt is tudni lehet, hova vezet az ország negyedik államfőjének első külföldi útja. A Régiók Pártjának tájékoztatása szerint március elején orosz kollégájának, Dmitrij Medvegyev meghívásának eleget téve Janukovics Moszkvába utazik, ahol várhatóan sok egyéb mellett a gázszállítások ügye is terítékre kerülhet.

Dunda György

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó