2010. február 23., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 28. (891.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Lóra, aki beregszászi!

Napjainkban újra reneszánszát éli a lovaglás, és a pacik tartása. Faluhelyen inkább igavonókat tartanak, hátasok már kevesebb helyen találhatók.

– Tíz évvel ezelőtt csupán hobbiból vettem egy lovat, gyerekkori álmom vált ezzel valóra. Aztán vásároltam még egyet, és még egyet, végül 14 paripára tettem szert. Közben már a minőségre fektettem a hangsúlyt. Kiváló sportlovakat vásároltam akkor már azzal a céllal, hogy versenyeztessem őket. Ukrajna számos nagyvárosában megfordultunk, nem kis sikerrel, hiszen szinte mindig az első három között végeztünk – mondja Mikola Jakimec beregszászi vállalkozó, miközben sorban mutatja be a csodálatos versenylovakat.

– Daesiet Magyarországról hoztam, apja Axel több versenyt is megnyert, a vérvonal tehát tökéletes. Rebeka, nagyon szép és erős csikóknak ad életet. Nemrégiben az egyik budapesti versenyen az első helyet szerezte meg díjugratásban – vezet körbe az istállóban vendéglátóm.

Terminálnak szintén nagyon jó vérvonala van. Már nem versenyez, itt, a sportiskolában tanulnak rajta a gyerekek lovagolni. Egész Ukrajnából hoznak hozzá kancákat, hiszen igen erős csődör, gyönyörű csikói születnek, folytatja a bemutatást. Isaura a gyerekek kedvence. Igen kezes, szelíd és végtelenül okos. Orion még fiatal: nagyon temperamentumos. Éppen ezért versenyekre még nem visszük, mert nem rutinos, elég nehéz kezelni. Terror, a neve ellenére szelíd, barátságos jószág, magas, szép testtartása van. Rengetegen meg akarták már vásárolni, de nincs az a pénz, amiért megválnék tőle.

– Avaly az egyik legjobb, főleg ugratásban. Hihetetlen, mennyi energia van benne. Arbika a kedvencem. Fürge, ügyes és igen szófogadó. Szereti a gyerekeket, hihetetlenül türelmes. Fanta pedig a legszebb: az egyetlen deres lovam. Az eltelt évek alatt két ló született itt, nálam: Rektor, valamint Rebeka és Terminál fiaiként Terror – mondja a tulajdonos.

– Folyamatosan versenyezteti a paripákat?

– Egy-két év kimaradt, de mindenképpen folytatni kívánom. Ebben az évben újra szeretnék benevezni velük. Az igaz, hogy a versenyeztetés csak viszi a pénzt, bevétel nincs belőle, de ezek az állatok erre születtek.

– Jó pár éve lovaglóiskolát is indított.

– Kárpátalja szinte minden szögletéből járnak az iskolába. Elsősorban gyerekek, fiatalok érdeklődnek, de felnőttek is szívesen jönnek hozzánk. Sok gyereknek még a hátgerincsérülésén, -ferdülésén is sokat javított a lovaglás. Két-három hónapon belül már szemmel látható volt az eredmény. Újra divatba jött a lovaglás, de a többség nem ezért jár ide: valóban szereti a lovakat érdeklődik irántuk, azok pedig – higgye el – megérzik ezt.

– Milyen tervei vannak?

– Sok elgondolásom van, az egyik megvalósítása már majdnem kész: Kárpátalján egyedülálló, fedett, 24x60 méteres pályát építettem, amelyhez nézőtér is tartozik. Olimpiai szintű bemutatókat tervezünk, így szeretnénk megismertetni büszkeségeinket az érdeklődőkkel. Reményeink szerint nyár végén már komoly bemutatókat tarthatunk.

Kép és szöveg: Hegedűs Csilla

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó