2010. február 23., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 28. (891.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Szlovákiába is a 90 nap érvényes

Az ukrán állampolgárok külföldi tartózkodásának időtartamát nemzetközi egyezmények szabályozzák. Magyarországra és Szlovákiába is utazhatunk kishatárátlépővel, illetve schengeni vízummal. Arról már több alkalommal beszámoltunk lapunk hasábjain, mihez kell tartani magunkat a magyarországi tartózkodás során.

Ezúttal a Csapi Határőrosztag sajtószolgálata juttatott el lapunkhoz egy tájékoztatót, melyben szintén a sokakat érintő kérdésről esik szó. E szerint Magyarországon félévente legfeljebb 90 napig tartózkodhatnak országunk polgárai, függetlenül attól, hogy kishatárátlépővel, vagy útlevéllel léptek be a szomszédos állam területére. A megadott időtartamot tetszés szerinti felbontásban, illetve egyhuzamban is le lehet tölteni. Akik elérték a megadott kvótát, a következő beutazásig – az első beutazás időpontjától számítva – kénytelenek kivárni a hat hónap leteltét. Ellenkező esetben visszafordítják őket a határátkelőről.

A sajtótájékoztatóban szó van a Szlovákiába történő utazás és az ott- tartózkodás szabályairól is. Sokan nem tudják ugyanis, hogy a Szlovák Köztársasággal 2008. augusztus 6-án kötött 697. számú kétoldalú kishatárforgalmi megállapodás is taglalja a tartózkodás időtartalmát.

Az egyezmény értelmében a kishatárátlépővel vagy schengeni beutazási engedéllyel Szlovákiába utazó ukrán állampolgárok félévenként legfeljebb 90 napot tartózkodhatnak az ország területén. Ugyanez a szabály vonatkozik a hozzánk érkező szlovák állampolgárokra is. Sokan megfeledkeznek viszont arról, hogy a másik országban egyhuzamban 30 napnál huzamosabb tartózkodás nem engedélyezett.

A szabály ellen vétő ukrán állampolgárok a kétoldali egyezmény 7. cikkelyében foglaltaknak megfelelően elvesztik jogukat a kishatárforgalomban való részvételre. Továbbá a szomszédos államban hatályban lévő határrendészeti törvény szerinti büntetésre is számíthatnak.

A Csapi Határőrosztag az esetleges kellemetlenségek elkerülése érdekében felhívja a szomszédos EU-s tagállamokba utazók figyelmét az utazási és tartózkodási szabályok tiszteletben tartására.

(balogh)A múlt esztendőben elért eredményekről tájékoztatta a médiát Roman Csubko, a Kárpátaljai Ellenőrzési és Revíziós Főosztály vezetője.

Mint elmondta, a főosztály munkatársai minden tekintetben eleget tettek fő feladataiknak, eredményesen őrködtek a költségvetési pénzek, az állami és kommunális vagyon célirányos felhasználása felett. Az elmúlt esztendőben 308 vállalatnál, közületben, köztük 209 állami intézményben 322 alkalommal folytattak vizsgálatot. Az ellenőrzések során 285 esetben derült fény különféle szabálytalanságokra, törvénysértésekre.

A leggyakoribb törvénysértés, 266 esetben, az állami pénzek nem célirányos felhasználásából fakadt. Jelentősen nőtt a pénzügyi mérleg hiánya. Míg 2008-ban ez még 15,4 millió hrivnya volt, a múlt évben már meghaladta a 48 milliót.

A főosztályvezető elmondása szerint 62 vállalatnál a tartalékok felélése folyt. 214 helyen a bevételek alulértékelése és azok nyilvántartásból történt kihagyása, a jogi és természetes személyekkel szembeni hiteltartozások felnagyítása és más törvénytelenségek kerültek felszínre egymilliárd hrivnyát meghaladó értékben.

Az ellenőrző szerv a pénzügyi és költségvetési törvény megsértőivel szemben alkalmazott szankciók során 13 alkalommal leállította a költségvetési pénzek felhasználását, 20 esetben jelentősen csökkentette, 47-ben pedig teljesen megszüntette a további folyósítást. 145 vizsgálat anyagait átadták a jogvédő szerveknek, 33 törvénysértő ellen bűnvádi eljárást indítottak. A szankciók között van továbbá 215 fegyelmi eljárás és 75 pénzbüntetés.

Roman Csubko szerint vidékünkön óriási méreteket öltött és országosan a legsúlyosabb a pénzügyi fegyelmezetlenség. Sőt, sok bűncselekmény gyanús, általuk a jogvédő szervekhez eljuttatott anyag úgy vész el, hogy még nyomozást sem indítanak a vétkesek kiderítésére.

B. Cs.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó