2010. február 23., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 28. (891.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Egyre több az elkent ügy

A múlt esztendőben elért eredményekről tájékoztatta a médiát Roman Csubko, a Kárpátaljai Ellenőrzési és Revíziós Főosztály vezetője.

Mint elmondta, a főosztály munkatársai minden tekintetben eleget tettek fő feladataiknak, eredményesen őrködtek a költségvetési pénzek, az állami és kommunális vagyon célirányos felhasználása felett. Az elmúlt esztendőben 308 vállalatnál, közületben, köztük 209 állami intézményben 322 alkalommal folytattak vizsgálatot. Az ellenőrzések során 285 esetben derült fény különféle szabálytalanságokra, törvénysértésekre.

A leggyakoribb törvénysértés, 266 esetben, az állami pénzek nem célirányos felhasználásából fakadt. Jelentősen nőtt a pénzügyi mérleg hiánya. Míg 2008-ban ez még 15,4 millió hrivnya volt, a múlt évben már meghaladta a 48 milliót.

A főosztályvezető elmondása szerint 62 vállalatnál a tartalékok felélése folyt. 214 helyen a bevételek alulértékelése és azok nyilvántartásból történt kihagyása, a jogi és természetes személyekkel szembeni hiteltartozások felnagyítása és más törvénytelenségek kerültek felszínre egymilliárd hrivnyát meghaladó értékben.

Az ellenőrző szerv a pénzügyi és költségvetési törvény megsértőivel szemben alkalmazott szankciók során 13 alkalommal leállította a költségvetési pénzek felhasználását, 20 esetben jelentősen csökkentette, 47-ben pedig teljesen megszüntette a további folyósítást. 145 vizsgálat anyagait átadták a jogvédő szerveknek, 33 törvénysértő ellen bűnvádi eljárást indítottak. A szankciók között van továbbá 215 fegyelmi eljárás és 75 pénzbüntetés.

Roman Csubko szerint vidékünkön óriási méreteket öltött és országosan a legsúlyosabb a pénzügyi fegyelmezetlenség. Sőt, sok bűncselekmény gyanús, általuk a jogvédő szervekhez eljuttatott anyag úgy vész el, hogy még nyomozást sem indítanak a vétkesek kiderítésére.

B. Cs.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó