2010. február 20., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 27. (890.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Hat új játékos a Zakiban

Véglegesnek tűnik az FK Zakarpattya tavaszi kerete. A labdarúgó Premier Liga őszi sorozatát a kieső, tizenötödik helyen záró ungvári együttes jelenleg Debrecenben készül az egy hét múlva esedékes tavaszi nyitányra, feltéve, ha a rossz időjárási körülmények miatt nem halasztják el a bajnoki rajtot, mint például Magyarországon, ahol elviekben már ezen a héten benépesültek volna a futballpályák.

Amint arról beszámoltunk, korábban Törökországban töltött két hetet együttesünk, a felkészülés utolsó szakaszát pedig az előzetes terveknek megfelelően a közeli Debrecenben csinálja végig. Igor Gamula vezetőedző – aki épp ezen a héten ünnepelte 50. születésnapját – 18 mezőnyjátékost és 3 kapust vitt magával a hajdúsági városba. Talán stabilitást adhat a csapatnak, hogy ezzel gyakorlatilag kialakult az a keret, melynek feladata lesz az élvonalban maradás kiharcolása. A felkészülés utolsó fázisa, a korábbi gyakorlattól eltérően, ezúttal már nem a kísérletezés időszaka, az már a törökországi edzőtáborban lezárult, s a szakmai stáb meghozta végső döntését a próbajátékon lévőket illetően. Gamula és társai hat új játékos szerződtetését javasolták a klubvezetésnek, s mindegyikükkel sikerült megkötni a végleges kontraktust még a debreceni elutazás előtt.

Az újoncok között két légiós van, de a négy szerződtetett ukránból három külföldön játszott az elmúlt időszakban. Olekszij Ivanov Kazahsztánból, Mikola Gibaljuk Azerbajdzsánból, Szerhij Alekszejev pedig a svájci Aarauból érkezett Ungvárra, míg Igor Malis ősszel az Obolonyt erősítette. Ami pedig a két légióst illeti: a szerb Mirko Rajcevic legutóbb Odesszában futballozott, a román Bogdan Hausi pedig a moldáv Iszkra alkalmazásában állt. Az is új elem a játékospolitikában, hogy Ivanovot leszámítva (ő csak nyárig marad biztosan) a többiekkel hosszabb távú együttműködést sikerült kötnie a klub elöljáróinak. S ha már felsoroltuk az újonnan érkezőket, tegyünk említést azokról is, akik távoztak az Ung partjáról: Artyomenko, Bito, Kszjonz, Kozoriz, Sopin, Posztupalenko, Timcsenko, Donec.

Debrecenben jövő csütörtökig maradnak a mienk, ahol két felkészülési meccs szerepel a programban. Abból az egyiken már túl vannak. Az alacsonyabb osztályú FC Balmazújvárost 6–0-ra intézték el az ungváriak. Davidov és Trisovic egyaránt duplázott, a két irányító középpályás, Mikuljak és Ruben Gomes egy-egy találatot jegyzett. Ma pedig a magyar bajnok és ősszel még BL-szereplő DVSC-TEVA gárdájával csap össze a Gamula-legénység.

Elviekben tehát már nem kell sokat várnunk a tavaszi bajnoki rajtra, a versenykiírás szerint jövő szombaton, február 27-én megyeszékhelyünkre látogat az élbolyhoz tartozó Metalurg Doneck. Ám a korábbi kiadós havazások és a jelenlegi esős időjárás miatt az Avangard-stadion gyepszőnyege egyelőre nincs tökéletes állapotban, s félő, emiatt csúszhat csapatunk tavaszi bemutatkozása.

D. Gy.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó