2010. február 20., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 27. (890.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Norvégia százados, Pljuscsenko kikapott

Meglepetések és óriási bukások jellemezték az elmúlt napokat a vancouveri téli olimpián. A női alpesi sízők lesiklóversenyében 45 indulóból mindössze 38-an értek célba, az egyik francia versenyző csak öt méterre jutott a rajttól. A férfi jégkorongtorna két nagy esélyese, Kanada és Oroszország is komoly ellenállásba ütközött.

Vonn aranya nyitotta az amerikai napot

A címvédők sorozatos sikereit hozta a vancouveri téli olimpia szerdai versenynapja: hét számban osztottak érmet, s ezek közül négyben a torinói győztes diadalmaskodott. A nap legeredményesebb országa az Egyesült Államok volt a maga három aranyérmével.

A női sífutók sprint számának toronymagas esélyese, a szlovén Petra Majdic a bemelegítés közben beesett egy három méteres szakadékba. A szervezők megengedték neki, hogy a selejtezőben ne a számára kisorsolt harmadik helyről, hanem utolsóként induljon, s végül – a láthatóan igen komoly fájdalmak ellenére – a fináléba verekedte magát, majd ott nem kevésbé hősiesen küzdve harmadikként ért célba, ahol többször is elájult, a dobogóra csak segítséggel, kíntól eltorzult arccal tudott fellépni.

A nap első éremosztására a női alpesi sízők lesiklóversenyében került sor, ahol a nagy esélyes, de sérüléssel bajlódó amerikai Lindsey Vonn győzött, ráadásul az ezüstérmet honfitársa, Julia Mancuso szerezte meg. A pálya nagy kihívást jelentett a sportolók számára, ennek megfelelően 45 indulóból mindössze 38-an értek célba, és többek között az egyik fő esélyes, Anja Pärson is nagyot bukott. Mondhatnánk persze, aki olimpiai bajnok akar lenni, annak a legnehezebb feladatot is meg kell oldani, ám a sportolók egészségével nem jó játszani. A legsúlyosabb esést követően a csíkszeredai Miklós Editet helikopter szállította kórházba. A francia Marion Rolland nem foghatta esését a pályára: öt méter jutott neki. Súlyosnak nem tűnt, ellenben látványos, inkább tragikomikus volt a bukása. A francia alpesi síelő elindult, hármat lendített magán, majd a jobb lábára támaszkodva eldőlt és kiszállt a pályáról. Ezzel véget is ért versenye, kiderült, elszakadt a térdszalagja. Rolland hamarosan gúny tárgya lett a sajtóban, volt olyan híradás, amely megjegyezte: ez volt az első vancouveri versenye, de úgy tűnt, mintha életében is először lenne sí a lábán.

Nem túlzás kijelenteni, hogy ez az amerikaiak napja volt, ugyanis a hét számban hat érmet nyertek, köztük három aranyat, előtte összesen volt kettő nekik.

Ami a férfi jégkorongtorna eseményeit illeti: az 1. forduló rangadóján Csehország megverte Szlovákiát, továbbá győzelemmel kezdtek a címvédő svédek és a négy éve ezüstérmes finnek is.

Nem sikerült Pljuscsenkónak a címvédés

Az olimpia csütörtöki versenynapja többek között a 100. norvég aranyat, illetve a műkorcsolyázóknál a Jevgenyij Pljuscsenkót legyőző amerikai Evan Lysacek diadalát hozta. Az eredményhirdetésnél Pljuscsenko tréfának szánva először a dobogó tetejére lépett fel, de a Pacific Coliseumban sokan nem értékelték a poént. A férfi jégkorongtorna két nagy esélyese, Kanada és Oroszország is komoly ellenállásba ütközött, ám míg a hazaiak megnyerték a szétlövést Svájc ellen, addig az oroszok hasonló módon elbuktak a szlovákokkal szemben.

Az alpesi sízők női szuperkombinációs számában a német Maria Riesch nyert, miután az erősségének számító műlesiklásban nagyszerű menetet teljesített, ráadásul a lesiklást követően vezető nagy riválisa, az amerikai Lindsey Vonn kiesett.

A nap egyik legizgalmasabb versenyét a férfi sílövők 20 km-es egyéni számában rendezték: itt a norvég Emil Hegle Svendsen nyakába került az aranyérem, és miután honfitársa, a legendás Ole Einar Björndalen és a fehérorosz Szergej Novikov ugyanannyival maradt le, két ezüstérmet osztottak ki.

KISZó-összeállítás

Startra készen a kárpátaljaiak

A kárpátaljai versenyzők közül a legutóbbi torinói játékokon rajthoz álló két munkácsi síakrobata (freestyle), Enver Ablajev és Sztaniszlav Kravcsuk, valamint Anasztaszija Szkrjabina alpesisíző már napok óta a helyszínen készül. A megnyitón is ott voltak – tudtuk meg Minay Zoltántól, a megyei téli olimpiai központ vezetőjétől.

– Anasztaszijának rajthoz kellett volna állnia az alpesi sízők női szuperkombinációs számában, ám arról nincs információnk, miért nem indult. Hátra vannak még olyan versenyszámok, ahol elindulhat. Reméljük, nincs komolyabb probléma. Síakrobatáink a verseny helyszínén készülnek, február 22-i selejtezőkben állnak rajthoz. Hódeszkásaink (snowboard), Csundák Annamária és Penyák József pénteken utaztak Vancouverbe. A két sportoló ezt megelőzően Németországban készült, majd az ausztriai Kasbergben állt rajthoz a szakági Európa-kupa menetrendszerű etapján. József a biztató első helyen végzett, míg Annamária harmadik lett. Az utóbbi 26-án, míg az előbbi 27-én áll rajthoz a snowboard-verseny kvalifikációján.

Az esélyekről a szakember nem akart találgatásokba bocsátkozni, csupán annyit mondott: "Várjuk meg a végét".

Sz. S.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó