2010. február 20., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 27. (890.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Lelőtte a rablókat, életfogytiglanit kaphat
Tiszaújlakon két héttel a véres dráma után is mindenki erről beszél

Országunkban sokat beszélnek mostanában az önvédelmi fegyverek viselésének liberalizációjáról. Jurij Lucenko, a jelenlegi megbízott belügyminiszter évek óta próbálja keresztülvinni a törvényt, mely lehetővé tenné az ukrán állampolgárok számára az önvédelmi lőfegyverek legális birtoklását. A tervezet azonban nemcsak a józanul gondolkodó állampolgárok, hanem a rendőri testületen belül is komoly nemtetszést váltott ki.

A lakosság esetleges felfegyverzésének veszélyére számos súlyos bűncselekmény utal, például a hónap elején Tiszaújlakon történt kettős gyilkosság. Egy 66 éves helybéli vállalkozó állítólag önvédelemből használta illegálisan tartott lőfegyverét. A határ menti településen két héttel az eset után is beszédtéma V. József cselekedete. Az utcán elegyedünk szóba néhány járókelővel, akik meglepően jól informáltak:

– A nevemet nem mondanám – közli egy középkorú nő. – Nem biztos, hogy jó dolog sokat tudni. Tiszta Chicago lett itt. Elvisznek egy szerencsétlent, mert megvédte a tulajdonát. Megérdemelték azok a disznók...

Azt már Dmitro Balog, a Nagyszőlősi Járási Belügyi Osztály vezetője mondja el, mi történt valójában Tiszaújlakon:

– A vállalkozó késő este telefonált a körzeti megbízottnak. V. elmondta, hogy rálőtt a tulajdonában lévő vagonokba betört egyénekre és valamelyiküket valószínűleg eltalálta.

V. József vasúti szállítmányozással kereste kenyerét. Vásárolt három hűtővagont, melyekkel a környék mezőgazdasági termelőinek nyújtott szolgáltatásokat. Télidőben a három hűtőkocsi egy vakvágányra tolva vesztegel. A vállalkozó időről időre kilátogatott a településtől néhány kilométerre lévő állomásra, hogy megbizonyosodjon arról, nem jártak-e ott illetéktelenek.

– Azon az estén is ellenőrző útjára indult – mondja a járási rendőrkapitány. – A vagonok közelében lábnyomokat pillantott meg a hóban, a vasúti kocsik ajtaját pedig nyitva találta. Az egyikből hangok szüremlettek ki. Benézett és megdöbbenve látta, hogy három férfi a hűtőagregátot és az alumíniumpolcokat szedi szét.

A vállalkozó ráripakodott az illetőkre, akik megtorpantak, a következő pillanatban pedig rátámadtak. Az idegenek földre teperték és többször belerúgtak V.-be. Majd mindent hátrahagyva futásnak eredtek. József ekkor előkapta felöltője zsebéből a cseh gyártmányú pisztolyt és a menekülők irányába lőtt. Amikor kiürült a tár, elindult az idegenek után. Az egyikük mozdulatlanul feküdt a hóban. V. ekkor felhívta a körzeti megbízottat.

– A helyszínen egy holttestet találtunk – folytatja a járási kapitány. – Mint a boncolás során kiderült, a lövés hátulról érte és a golyó átütötte a szívkamrát.

Az éjszakai nyomrögzítéskor úgy tűnt, hogy a lelőtt férfi két társának sikerült elmenekülnie. Reggel tovább folytatták a keresést és kb. százötven méterrel távolabb egy másik holttestre bukkantak. Az ő halálát tüdőlövés okozta.

– A harmadik személynek sikerült kereket oldania. Őt néhány nappal később vettük őrizetbe. Jelenleg előzetesben van és várja a nyomozás lezárását. De mert egy bonyolult és kényes ügyről van szó, a vizsgálat sokáig elhúzódhat – fejti ki Dmitro Balog. – A lelőtt személyeket sikerült azonosítani: harminc, illetve huszonnégy éves királyházai és verőcei lakosok. A nyomozás érdekében azonban többet nem árulhatok el az ügy részleteiről.

Megdöbbentő, ami itt történt, mondja Karmacsi Sándor körzeti megbízott, aki elsőként érkezett a bűncselekmény helyszínére.

– Mindössze két hónapja kerültem Tiszaújlakra – közli. – Korábban Tekeháza és Szászfalu térségében dolgoztam, ahol ennél is több probléma volt a közbiztonsággal. Ez egy zömmel magyarok lakta település, a problémákat többnyire egymás között oldják meg. Persze, a lopási ügyeket már bejelentik.

A rendőr-főhadnagy elmondja, hogy a lelőtt egyének korábban nem voltak ugyan büntetve, de ismerték őket bűnüldözői körökben. A letartóztatott és jelenleg vizsgálati fogságban lévő V. József múltjában is van egy kis folt. Valamikor a szovjet érában gyűlt meg a baja a törvénnyel.

– Az már egy elévült eset, amiért régen leülte a büntetését – mondja a főhadnagy. – Itt a faluban mindenki rendes, dolgos embernek ismeri Józsefet. Az emberek az ő pártját fogják. Szerintük jogos önvédelemből ölt.

Az ilyen esetekben megkérdőjelezhető a jogos önvédelem, tájékoztat Igor Sztefanec, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóosztályának vezetője. A vállalkozó ugyanis menekülő emberekre lőtt hátulról. Ez inkább önbíráskodásnak bizonyul, amiért a bíróság akár életfogytiglani szabadságvesztést is kiszabhat. De ha a kettős gyilkosság vádja alól fel is mentenék, a tiltott fegyverviselésért biztosan bűnhődnie kell. Ezért háromtól öt évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik.

Balogh Csaba

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó