2010. február 20., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 27. (890.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Korrupciós vizsgálódás Romániában

Korrupciós vizsgálódások miatt ezentúl nem az RMDSZ által alapított Communitas Alapítvány, hanem maga a szövetség kapja meg a romániai magyar közösségnek szánt állami támogatást.

A Krónika című erdélyi lap szerint az RMDSZ azt követően hajtotta végre a változtatást, hogy a korrupcióellenes ügyészség vizsgálódni kezdett az alapítványnál. Takács Csaba, az alapítvány elnöke, aki jelenleg az RMDSZ megbízott ügyvezető elnöke is, a lapnak elmondta: ezzel minden vonatkozásban védhetővé teszik a támogatási rendszert, mert korábban az ellenőrző szervek és a közvélemény előtt is egyfolytában magyarázkodniuk kellett.

Azzal, hogy az RMDSZ visszakerült a többi romániai kisebbség mellé a támogatottak listájára, megnyugtatjuk az értetlenkedőket. "Átlátható, ellenőrizhető körülmények közé tértünk vissza. Sajnos ennek az volt az ára, hogy fel kellett áldoznunk a parlamenti pártként kapott támogatást" – mondta Takács Csaba.

Amíg ugyanis a Communitas kezelte a romániai magyar közösség támogatását, az RMDSZ parlamenti pártként külön állami finanszírozást kapott. Ez utóbbi a Krónika szerint a kisebbségi támogatásnak alig több mint három százalékát teszi ki.

Az RMDSZ-t az úgynevezett külső ellenzéke részéről évek óta bírálatok érik, amelyek szerint a román állami támogatásnak rendszerint csak a harmadrészét osztja szét pályázati rendszeren keresztül. A lap szerint az RMDSZ vezetői a fennmaradó kétharmad felhasználására soha nem adtak magyarázatot az erdélyi magyarságnak.

Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke sajnálatosnak tartja, hogy az RMDSZ éppen akkor vonta pártkasszába a romániai magyarságnak szánt összeget, amikor az EMNT és az RMDSZ a támogatások elosztásáról tárgyal a két szervezet által alapított Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum keretében – olvasható a Krónikában.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó