2010. február 20., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 27. (890.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Tart a politikai adok-kapok
A leköszönő elnök kitüntetéseket osztogat

E napokban az ukrán közélet ha nem is legfontosabb, de legnagyobb érdeklődésre számot tartó eseménye az Ukrán Legfelsőbb Közigazgatási Bíróságon folyó eljárás, mely során Julija Timosenko keresetét vizsgálják.

Mint ismeretes, a testület részben helyt adott Julija Timosenko keresetének és felfüggesztette a Központi Választási Bizottság határozatát. Ennek értelmében az eljárás végéig az elnökválasztás második fordulójának eredménye nem számít véglegesnek. Elemzők szerint a miniszterelnök lépése előre kiszámítható volt, amit az is igazol, hogy még a kampány kezdetén megkísérelte elmozdítani helyéről a közigazgatási bíróság elnökét. Nemzetközi és honi politológusok a kialakult helyzet visszafordítására tett gyenge kísérletnek minősítik a BJUT vezetőjének próbálkozását, amit az is alátámaszt, hogy a testület elutasította a keresetnek az elnöki eskü letételét tiltó passzusát, így Viktor Janukovics hivatalba lépésének valójában nincs jogi akadálya.

A Régiók Pártja magabiztosságára utal a tény, hogy a pártelnök lemondott képviselői mandátumáról. A Korreszpongyent értesülése szerint a parlament 242 igen szavazattal fogadta el a határozatot. A régiósok mellett – s szakértők szerint ez a későbbi koalíció szempontjából is jelzésértékű – a Mi Ukrajnánk-Népi Önvédelem 19, a Litvin Blokk 20 tagja is támogatta, s mellette szavazott 20 kommunista és 4 független képviselő is.

A parlamenti csatározások élesedésére utal Kszenyija Ljapina bejelentése is. Az UNIAN értesülése szerint az Ukrajnáért képviselői csoport tagja bejelentette: elvbarátaival együtt készek koalícióra lépni a BJUT-tal, amennyiben támogatják Viktor Juscsenko miniszterelnöki kinevezését. A nemzeti tv-csatorna műsorában a politikus azt is elmondta, hogy csoportjuk nem csatlakozik Janukovics táborához. Ljapina azt javasolta a BJUT-nak, hogy vonuljon ellenzékbe, mivel – mint fogalmazott – Janukovics elnöksége és Timosenko kormányfősége egyet jelent két ember diktatúrájával.

A kérdésben megszólalt Igor Kril is. Az Egyedüli Centrum elnöke azt javasolta Viktor Janukovicsnak, hogy beiktatása után ajánlja fel a kormányfői posztot Viktor Juscsenkónak.

Egyébként a leköszönő elnök folytatja a kitüntetések osztogatását. Annak ellenére, hogy Sztepan Bandera posztumusz kitüntetése komoly bel- és külpolitikai vihart kavart (többek között a lengyel elnök és az ukrán főrabbi is tiltakozott), az elnök az Ukrajna Hőse címet adományozta Hrihorij Omelcsenko parlamenti képviselőnek. Volodimir Sztelmah, a nemzeti bank elnöke és Valentin Nalivajcsenko, a nemzetbiztonsági szolgálat vezetője a Jaroszlav Mudrij-érdemérmet vehette át – tudósít a Korreszpongyent.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó