2010. február 20., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 27. (890.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Adóssághegy az aranybánya helyén

Még mindig nem zárult le az adósságrendezési vita a 2006 decemberében üzemelését leállító és addig hárommillió euró adósságot felhalmozó nagymuzsalyi aranybánya – Zakarpatpolimetali Kft. – ügyében. Bár a Beregszászi Járási Bíróság több ítéletét is semmisnek nyilvánította a Kárpátaljai Megyei Bíróság, az a határozat, hogy a jogutód a Szauljak Kft. lett, a mai napig érvényben maradt, mondta el az ungvári Sajtóklub legutóbbi összejövetelén Volodimir Hurtovij, az alapító cég vagyonügyekkel foglalkozó megbízottja.

Mára már lekerült a napirendről a termelőegység újraindításának kérdése, viszont számos rendezetlen ügy nem nyert végleges megoldást. Többek között az, hogy milyen úton-módon bocsáthatja áruba a jogutód a cég megmaradt vagyonát, amelynek nagy részét azóta szétlopkodták, s értéke mára már alig éri el a másfél millió hrivnyát. S mindenekelőtt az, hogyan rendezik ebből az összegből a volt alkalmazottakkal szembeni mintegy négymillió hrivnyás bérhátralékot. Ugyanis emiatt több mint háromszáz személyt még mindig alkalmazottként tartanak nyilván, nem adták ki munkakönyvüket, viszont fizetést nem kapnak, és munkanélküli státust sem szerezhetnek emiatt.

Az ügyet bonyolítja, hogy az eredeti tulajdonos, a Zakarpatpolimetali Kft. vezetője, Vaszil Vaszilinec vagy nem jelenik meg a bírósági tárgyalásokon, vagy kibúvókat keres. Esze ágában sincs rendezni fennálló adósságát, mondván, ő az aranybánya teljes vagyonát másfél millió hrivnyáért, a gyárhoz tartozó földterületeket pedig térítésmentesen átadta a Szauljak Kft.-nek, amiről írásos bizonyítékokkal rendelkezik. Az utóbbi viszont azért nem akar fizetni, mert egy pillanatig sem termelt, tehát semmilyen anyagi java nem keletkezett.

Ám ez még nem minden, hiszen az aranybánya volt vezetője annak idején a termelés folyamatosságának biztosítása érdekében nagy összegű kölcsönökhöz folyamodott, amit a mai napig nem fizetett vissza. És nem is akarja visszafizetni, mert azt mondja, hogy a másfél millió hrivnyáért ő nemcsak a vagyont adta át jogutódjának, hanem az adósságok törlesztési kötelezettségét is. Az ügyet jelenleg a megyei gazdasági bíróság tárgyalja.

N. Sz.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó