2010. február 20., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 27. (890.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Magyar tévécsatornák parabola helyett szobaantennával

A nyugati országokban még 1998-ban bemutatott MPEG adattömörítési algoritmuscsalád tagja hang- és képjelek kódolására és tömörítésére egyaránt alkalmas.

Az MPEG-4 szabványt leginkább a webes média folyamatok átvitelére és CD-k terjesztésére, videotelefonokhoz és televíziós programok sugárzásához alkalmazzák. Magyarországon pedig évek óta használják a földfelszíni digitális televízióadá-sok továbbításához, mondta el lapunknak az ungvári Edvans Kft. tulajdonosa, Balla Bálint, aki Kárpátalján elsőként ajánlja ezt a szolgáltatást ügyfeleinek.

Az MPEG-4 technológia az MPEG-2-es rendszer számos jellegzetességét foglalja magába, ami ezentúl az ungvári, kárpátaljai tévénézők számára is előnyös, hiszen vidékünkön is sok, eddig csak parabolaantennával fogható adó lesz elérhető beltérivel, ami azt jelenti, hogy a közeljövőben lefedettségtől függően akár szobaantennával is foghatók lesznek ezek a csatornák.

– A rendszer deciméteres hullámsávban működik, Kárpátalján csak most indul be, és mi ajánljuk elsőként ügyfeleinknek, nyújtunk szakmai segítséget működtetéséhez – ecseteltre a rendszer előnyeit Balla Bálint. – A magyarországi adások közül a 68-as deciméteres csatornán lesz fogható hét nyitott – M1, M2, Duna, Duna-Autonómia, RTL, TV2, Euronews – és három kódolt csatorna, parabola nélkül, speciális földi digitális beltéri antennával, ugyanolyan képminőségben, mint parabolával.

A rendszer csatlakoztatása igen egyszerű, hiszen azt az antennát, amit eddig a készülékbe, most a beltéri egységbe vagyis az adapterbe dugja a tulajdonos, mondta el a szakember. A beruházás költségei ötszáz és ezer hrivnya között mozognak, amennyiben az eredetileg nincs beépítve a készülékbe. Mert ma már olyan televíziók is kaphatók a szaküzletekben, amelyekben benne van ez a rendszer. A problémát csak az MPEG-2 és MPEG-4 közötti különbség okozhatja.

Az ukrán csatornák – UT-1, ICTV, 5-ös csatorna, az NTN, a TRK-Ukraina, az Inter és az 1+1 – is foghatók lesznek tányérantenna nélkül az MPEG-4 rendszer segítségével. Ungváron, a folyó jobb partján elég gyengék a vételi körülmények, ám a bal parton, ahol Magyarország irányából nincsenek zavaró körülmények, kitűnőek a feltételek, olyan erősek az érkező jelek, hogy szinte szobaantennával is foghatók ezek az adások, hibátlan képminőségben.

Nigriny Szabolcs

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó