2010. február 20., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 27. (890.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Választási ígéret – következmények nélkül

A magyar anyanyelvű oktatás problémáinak rendezése ügyében felléptek érdekvédelmi szervezeteink. Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség még aláírásgyűjtést is végzett, s hallatta hangját a magyarországi diplomácia és a kárpátaljai magyar pedagógustársadalom is. Viktor Janukovics elnökjelölt írásban vállalta a kérdés rendezését.

Január és február során több ízben is foglalkoztunk azzal, mennyiben tekinthető komoly ígéretnek, hogy Olekszandr Kemenyas képviselő – sajtóhírek szerint Kovács Miklós KMKSZ-elnökkel konzultálva – kezdeményezésére Julija Timosenko miniszterelnök "utasította" Ivan Vakarcsuk oktatási és tudományos minisztert, hogy azonnal intézkedjen a tudásfelmérésnek a nemzetiségi nyelveken való biztosítása, illetve a nemzetiségi iskolák anyanyelvű tankönyvellátása ügyében. Ambrus Pál, a Técsői Református Líceum igazgatója az ügyben azonnal óvatosságra intett, kifejtve: a kormányfőt eddig nem érdekelték a magyarság problémái. Julija Timosenko csak közvetlenül a választások előtt "vette észre" a problémát, Olekszandr Kemenyas hozzá intézett levelén ugyanis december 31-i dátum szerepel. Ambrus Pál igencsak furcsállta, hogy – a médiában hangoztatottal ellentétben – a kormányfő nem utasította, csak kérte Ivan Vakarcsukot, hogy vizsgálja felül a minisztériumi rendeleteket. Miniszteréhez címzett levele január 8-i dátumozású.

Hogy az óvatosságnak minden alapja megvolt, azt igazolta az a kijózanító válasz, amit Román Erika, a Gáti Középiskola igazgatója kapott. Az intézmény vezetője levélben fordult a miniszterelnökhöz, kifejezve aggodalmát amiatt, hogy az oktatási és tudományos minisztérium rendelkezése miatt a nemzetiségi iskolák tanulói számára az emelt szintű érettségin nincs esélyegyenlőség, és kérte a magyar fordítás biztosítását. Január 14-én kapott választ Igor Likarcsuktól, az Ukrán Tudásszintfelmérő Központ igazgatójától. Eszerint azoknak a személyeknek, akik a nemzetiségi nyelven oktató intézményekben fejezték be tanulmányaikat, 2010-ben olyan szótárakat biztosítanak, amelyek tartalmazzák a legfontosabb szakkifejezéseket. Éppen ezért a 2010-es emelt szintű érettségit szabályozó rendelet terén semmilyen változtatásnak nincs alapja... És igazolta a megyei oktatási és tudományos főosztály 19.01.2010-es dátumú, 15. számú, a Técsői Református Líceumhoz eljuttatott rendelete, amely arról tájékoztatott, hogy a "megszokott" módon készüljenek az emelt szintű érettségire. A tesztkérdések lefordításáról szó sem volt.

Azóta kétségtelenül sok víz lefolyt a Tiszán és a Latorcán. Viktor Janukovics személyében elnököt választott Ukrajna, ugyanakkor még mindig Julija Timosenko a miniszterelnök és még mindig Ivan Vakarcsuk az oktatási és tudományos minisztérium vezetője. Február 7-e óta, sőt: tulajdonképpen január 8-a óta – ugyebár ekkor "utasította" Timosenko Vakarcsukot – a kormánynak minden lehetősége megvolt, hogy rendezze a problémát. Majd’ másfél hónap telt el, mégsem történt semmi.

– Eleve komolytalan volt a dolog, hiszen egy miniszterelnök nem kérni, hanem utasítani szokott. Ezt azóta sem tette meg. Mindez csupán egyszerű blöffnek tekinthető, amit normális ember nem vehetett és nem is vett komolyan – mondja Ambrus Pál. – Nem véletlen, még csak egy utalást sem találunk azzal kapcsolatban, hogy Julija Timosenko az ügyben lépett volna valamit. Pedig ma is ő a miniszterelnök, és ha akarná, egy rendelettel egy nap alatt minden, az anyanyelvi oktatásunkat sújtó problémát megoldhatna. Mégsem teszi. Ezzel egyben az is nyilvánvalóvá vált, hogy az a politika, amit a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség a választások alatt folytatott, még csak nem is hasonlított a közösség érdekeinek a védelmére. Néhány ember személyes érdekeinek a képviseletére már igen.

Ambrus Pál szerint örömteli, hogy a magyar nemzetiségű választópolgárok döntő többsége nem hagyta magát megvezetni. Ha bedőlt volna a piárfogásnak, most nem lenne kihez fordulni. A történtek, azaz a meg nem történtek őket igazolják. Ám azt követően, hogy Viktor Janukovicsra szavaztak, joggal várhatják el az új államfőtől, hogy beiktatását követően minél hamarabb megnyugtatóan rendezze a kérdést. Nem véletlen, hogy Gajdos István, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnöke, Beregszász polgármestere a választási győzelem alkalmából Viktor Janukovicshoz írt üdvözlő levelében amellett, hogy konkrét számokkal alátámasztotta a kárpátaljai magyarság által nyújtott támogatást, egyben jelezte: meg kell valósítani a partnerségi és együttműködési megállapodásban foglaltakat, többek között a különböző minisztériumi rendeletek visszavonását.

T. V.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó