2010. február 20., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 27. (890.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Szempont
Áru-e a néphagyomány?

Megyeszerte mind több fesztiválra, hagyományőrző rendezvényre kerül sor. Ezek nemcsak helyi, hanem országos szinten is egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert, turistacsalogatóként szolgálnak.

– Egy idő után lehet, hogy csak pénzért fogják ápolni a hagyományokat?

– Határozottan állíthatom, hogy nem. Akik részt vesznek egy-egy rendezvény lebonyolításában, szívvel-lélekkel teszik. Eddig is gondozták a szokásokat, pedig semmilyen támogatást, anyagi juttatást nem kaptak érte, és most sem a meggazdagodás hajtja őket.

– Az idősebb korosztály érthető módon még ragaszkodik a népszokásokhoz, de mi van a fiatalokkal? Ők nem csak kényszerből veszik ki a részüket belőle?

– Bármennyire hihetetlen, de az utóbbi időben nem kell unszolni, ösztönözni a falusi ifjúságot, hogy bekapcsolódjanak a szervezésbe, a lebonyolításba. Megértették, hogy nekik kell átvenni a szüleiktől, nagyszüleiktől a stafétát, s mindez a település és az ő javukat is szolgálja. Az sem mellékes szempont, hogy egy-egy ilyen összejövetelen ismeretségek, barátságok születnek.

– A turisták körében a régi vagy az újabb keletű hagyományokra van inkább "kereslet"?

– Tapasztalatom szerint nagyon népszerűek az ősi tradíciókon alapuló rendezvények. Természetesen vannak, akiket kimondottan a modernebbek vonzanak. Az ukrajnai és oroszországi turisták körében a gasztronómiai fesztiválok a népszerűbbek. A Beregszászi járásban jelenleg ilyen a böllérverseny, a lekvárfőző és a töltött káposzta verseny. Nagy sikert aratnak a degusztációs estek is. Reményeink szerint a közeljövőben három újabb rendezvénnyel bővítjük a választékot. A turisztikai irodák pedig keresik az ilyen látványosságokat, ezek köré szervezik a csoportok programját.

– Előfordulhat, hogy az újak háttérbe szorítják majd a régieket?

– Ha jól tesszük a dolgunkat, akkor nem. Megfelelő marketinggel, reklámmal, kifogástalan vendéglátással ezek mindenkor felveszik a versenyt például a Valentin-nappal.

V. M.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó