2010. február 20., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 27. (890.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
A folyók áradni, az illetékesek védekezni készülnek

Megnyugtató nyilatkozatok ide, derűlátó szakvélemények oda, a kárpátaljai katasztrófa-elhárítók intenzíven készülnek a várható áradásokra. Az elkövetkező napokban másfél-két méteres árhullám levonulására számítanak a Borzsán, a Latorcán, a Tiszán és annak felső szakaszának mellékfolyóin. Ezért a megyei katasztrófa-elhárítási főosztály sajtószolgálatának tájékoztatója szerint készültséget rendeltek el.

Mint azt Viktorija Bokij, a főosztály szóvivője lapunknak elmondta, mindenekelőtt a megelőzésre helyezik a hangsúlyt. Az utóbbi napok enyhe időjárása következtében folyóinkon elvékonyodott vagy teljesen eltűnt a jégpáncél. Ez jó, mert nem kell tartani a vízszintet emelő torlaszok kialakulásától.

Számos probléma forrásai lehetnek viszont a hordalékokból, kidőlt fákból keletkezett torlaszok. Ezek elsősorban a hidak környékén jelentenek veszélyt. A korábbi áradások során, mondja a szóvivő, többször előfordult, hogy a felgyülemlett hordalék miatt rongálódtak meg a hidak. Ezért a katasztrófa-elhárítás egységei sorra járják ezeket a helyeket és még az árhullámok kialakulása és a jégzajlás előtt igyekeznek felszámolni a veszélyes torlaszokat.

– Az elkövetkező napokban szélsőséges időjárásban lesz részünk, és erre már figyelmeztettük is a lakosságot – tudtuk meg Vaszilina Blohtól, a megyei meteorológiai központ helyettes vezetőjétől. – A nappali felmelegedés elérheti a plusz 8 fokot, ám ehhez heves esőzés, viharos szél társulhat.

A szakember szerint a gyors olvadás nem érinti a vastag hóréteggel borított, az árvízképződés tekintetében kritikus magashegyi övezetet. A más régiókban ígérkező jelentős mennyiségű csapadék viszont megemelheti a folyók vízszintjét. Előfordulhat, hogy néhol ki is lépnek majd a medrükből, de ez a számítások alapján nem okoz nagyobb bajt.

A szakember úgy véli, a hegyeinkben változó a hóréteg vastagsága. Míg a Rahó környéki havasokban az egy métert is eléri, az Ung völgyében már csak 8–15 centiméter. Ez az Ung vízszintjét csak kissé befolyásolhatja. A jövő hét elején ismét erőteljes lehűlés várható, ami lelassítja az olvadást.

B. Cs. – V. M.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó