2010. február 18., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 25-26. (888.-809.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Táplálkozási tippek télre

Szervezetünk télen nagy próbatételnek van kitéve, ezért immunrendszerünk megerősítése közben érdemes emésztőrendszerünk működésére is fokozott figyelmet fordítanunk.

Télen különösen ügyelnünk kell a helyes táplálkozásra, ilyenkor kevesebb friss zöldség és gyümölcs áll rendelkezésünkre, a hideg miatt nehezebb, zsírosabb ételeket kívánunk, gyakrabban nassolunk. Ezzel leterhelhetjük emésztőrendszerünket, így az egyre kevésbé képes megfelelően ellátni a funkcióját. Gyakran érezhetünk fáradtságot, levertséget, valamint csökken a szervezet betegségekkel szembeni ellenálló képessége.

Fontos, hogy rostban gazdag legyen a táplálkozásunk, ezért mindennap együnk friss zöldséget és gyümölcsöt. Különösen ajánlottak a cékla, a sárgarépa, a fejeskáposzta, az alma és a citrusfélék. A káposztaféléket lehetőleg nyersen vagy salátaként fogyasszuk, mert főzéssel elvesznek belőlük a fontos vitaminok. Segíthetik az emésztőrendszer működését a teljes kiőrlésű pékáruk, olajos magvak is. A bélflóra egyensúlyának fenntartásáért érdemes mindennap probiotikus tejtermékeket, például joghurtot fogyasztani. Nehéz, zsíros ételek helyett válasszunk minél többet az úgynevezett "melegítő" ételekből, ilyen a köles vagy a zab. A belőlük készült kásák könnyen elkészíthetőek, segítenek a hideg jobb elviselésében és közben az emésztőrendszerünket sem terhelik le.

A helyes, rostokban és probiotikumban gazdag étrend mellett nagyon fontos a mozgás is. Télen a hideg miatt sokan visszarettennek attól, hogy a szabadban tartózkodjanak, pedig a friss levegőn végzett mozgás jótékony hatással van a szervezetre, nem csak a testre, de a lélekre is. Hetente legalább egyszer öltözzünk fel melegen, és induljunk sétára.

Hideg téli estéken közkedvelt program a közös filmnézés. Ilyenkor a kanapén ülve észre sem vesszük, mennyit nassolunk közben. A téli bevackolódós estékre válasszunk természetes, egészséges finomságokat, rágcsáljunk olajos magvakat, mogyorót, diót, pisztáciát, sült gesztenyét, aszalt gyümölcsöket. Facsarjunk friss gyümölcslevet vagy kortyoljunk gyógyteákat. Segíti az emésztőrendszerünk működését, megnyugvását a borsmenta, a citromfű, a kamillatea is. Ezeket a tanácsokat betartva nemcsak a telet élvezhetjük, de tavaszra sem leszünk elhasználtak, kimerültek!

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó