2010. február 18., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 25-26. (888.-809.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Lélekbúvárok a mentális egészségért

Az Ukrán Pszichoterapeuták Szövetsége (UPSZ) olyan országos társadalmi szervezet, melynek célja, hogy fejlessze és népszerűsítse a korszerű pszichoterápiát. A szövetség, mely 1997 óta tagja a hasonló nevű európai társaságnak, a szakmai szervezetek közül elsőként szervezett nemzetközi oktató tanfolyamot a pszichoterápia olyan modern irányzataiból, mint a pszichoanalízis, pszicho-dráma, kliens-centrikus terápia, családterápia stb. Az Európai Szövetség integrációs politikájának köszönhetően több ukrán szakember szerzett nemzetközi minősítést. Az UPSZ-nek valamennyi megyében vannak szervezetei. A kárpátaljai 2002-ben jött létre. A lakosság lelki bajainak orvoslásán kívül a szakemberek az Ungvári Nemzeti Egyetemmel, a megyei egészségügyi, sport- és ifjúságügyi főosztállyal, a családon belüli erőszak megelőzését szolgáló koalícióval, a megyei közigazgatással közösen 2004 óta évente nemzetközi-tudományos konferenciát szerveznek – többnyire a gyermeknap küszöbén –, melyen gyakorló pszichológusok tartanak elméleti és gyakorlati foglalkozásokat. Céljuk a gyerekek kezelésével foglalkozó szakemberek tapasztalatcseréje, együttműködésük elmélyítése, a pszichológiai szolgálat népszerűsítése a lakosság körében, a szülők felvilágosítása és felkészítése a gyerekek lelki egészségének megőrzése terén. A konferencia nyitva áll a szociális munkások, a családorvosok, a pedagógusok, a diákok és általában minden érdeklődő előtt, aki többet szeretne tudni a pszichológiai egészség megőrzéséről.

A konferenciákon kívül számos szemináriumon mélyítik az állandó tagok szakmai ismereteit, támogatják a gyakorló pszichológusok munkáját. Legközelebb például március 27–28-án az UPSZ etikai bizottságának elnöke, Borisz Dacisin részvételével tartanak összejövetelt "A pszichoszomatika és a szexualitás kapcsolata" címmel.

A kárpátaljai szervezet a napokban tartotta éves taggyűlését, melyen Magdalina Kuzmik személyében új elnököt választottak.

– Ajtónk mindenki előtt nyitva áll, szeretettel várjuk mindazokat, akik újabb ismeretekre vágynak vagy szívesen megosztanák tapasztalataikat kollégáikkal. Fő feladatunknak a pszichológusok, szociális munkások továbbképzését, korszerű módszerekkel való felvértezését tartjuk: így a csoportanalízist, a család- és kliens-centrikus terápiát stb. Egyre nagyobb szerepet kapnak a lélekbúvárok, mivel segítségükre nem csupán a veleszületett rendellenességekkel élő gyerekek és szüleik szorulnak, de azon kortársaik is, akik szellemi fejlődésében ideiglenes nehézségek adódnak. Ezek közé sorolható például az iskolai túlterhelésből, a családi krízisekből fakadó érzelmi labilitás, a viselkedés megváltozása, az agresszív vagy épp ellenkezőleg, visszahúzódó magatartás. Fentebbiek aktualitásáról tanúskodik, hogy megyénkben 31 ezer ember küzd lelki eredetű panaszokkal – emelte ki lapunknak nyilatkozva Viktorija Bas-kirjeva, az etikai bizottság elnöke.

Magyar Tímea

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó