2010. február 18., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 25-26. (888.-809.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Med+info
Az apa szerepe a gyermek életében

Amerikai kutatók vizsgálata szerint sokkal nagyobb hatással van a gyerekre az apa, mint azt az újságot olvasó, szemetet levivő sztereotip apakép sugallja.

Az apa nevelésben játszott szerepe jelentős befolyással van a gyermek későbbi tanulására és viselkedésére. Minden a minőségen múlik. A kutatók többféle apa – gyerek viszonyt vizsgáltak, ideértve a nevelő- vagy mostoha-, a gyerekkel együtt lakó és a különélő apát is. Még egy érdekes megállapítás a kutatásból: míg a külön lakó, ám biológiai anya nagyobb hatással van a csemetére, mint a vele egy háztartásban élő nevelőanya, az apák esetében ez fordítva igaz.

Stressz és leterheltség

A gazdasági világválság növeli a német munkavállalók alvási zavarait, amelyeket alapvetően a stressz és a leterheltség okoz.

A DAK német betegbiztosító társaság egészségügyi jelentése szerint ez a probléma négymillió dolgozót érint Németországban. Az érintettek hetente legalább három alkalommal rosszul alszanak, és fáradtan kínlódják a napokat. A dolgozók felét érinti az alvászavar problémája: 21 százalékukat gyakran, 28 százalékukat ritkábban.

A kor és az alvási szokások

Az egészséges idősebb személyeknek kevesebb alvásra van szükségük, mint a fiatalabbaknak.

A 66 és 83 év közötti idősebb emberek körülbelül 20 perccel kevesebbet aludtak, mint a középkorúak (40 és 55 év közöttiek), akik 23 perccel aludtak kevesebbet, mint a fiatal, 20–30 évesek. Az idősebbek jelentősen gyakrabban ébredtek fel, mint a fiatalabbak. A kutatók szerint a lassú hullámú mélyalvás aránya, amely az alvás legpihentetőbb szakasza, az életkor előrehaladtával csökken.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó