2010. február 18., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 25-26. (888.-809.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Ukrán bronz német színekben

A nagy hét végi események után csöndesebben telt a téli olimpia negyedik és ötödik versenynapja. Bő egy órán belül két aranyérmet is nyert Svájc a vancouveri játékok hétfői versenynapján, amelyen két magyar – a sífutó Viczián Vera és Tagscherer Zoltán – is rajthoz állt. A nap sporttörténeti érdekessége, hogy megtört egy 1964 óta tartó hegemónia: az oroszok átadták a trónt páros műkorcsolyában. Másnap a németek dupláztak.

46 éves orosz uralom ért véget

A műkorcsolyázók páros küzdelmeiben – megtörve az 1964 óta tartó szovjet-orosz hegemóniát – a Sen Hszüe, Csao Hung-po kínai duóé lett az aranyérem. A sporttörténelem egyik leghosszabb sorozata ért véget ezzel, hiszen eddig utoljára 1960-ban fordult elő, hogy nem szovjet vagy orosz kettős állt a dobogó legfelső fokára. És ami még nagyobb "szégyen" az oroszoknak: ezúttal érmet sem tudtak szerezni, amire 1960 óta szintén nem volt példa. Habár az egykori Szovjetunió mégis "megjelent" a dobogó legalsó fokán, hiszen a német különítmény hölgytagja, Aljona Savcsenko anno Ukrajna szülötteként váltott országot. Titkon éremesélyesként kezelték az ukrán Tetyana Voloszozsar és Sztaniszlav Morozov párost. Ám csak a 8. helyen tudtak végezni, míg a honfitársaik, Katerina Kosztenko és Roman Talan alkotta duó az utolsó, 20-ik lett.

A nap krónikájához tartozik, hogy a női jégkorongtorna A-csoportjában az utolsó forduló eredményeitől függetlenül eldőlt a továbbjutás: a címvédő kanadaiak, valamint a svédek a második mérkőzésüket is megnyerték, így már biztosan elődöntősök.

A németek az éremtáblázat és az örökranglista élén

Két aranyérmet is nyert Németország, amely az éremtáblázat mellett a téli olimpiák örökranglistájának élére ugrott. A németek új ötkarikás bajnoka a szánkós Tatjana Hüfner lett. A 10 km-es üldözéses sílövészet nyertese Magdalena Neuner lett.

A favoritként emlegetett kanadai férfi jégkorong-válogatott 8–0-ás győzelemmel mutatkozott be Norvégia legjobbjai ellen. A férfi hokisoknál a másik nagy esélyes, Oroszország is fölényes győzelemmel kezdett: Lettországot verte 8–2-re.

A férfi biatlonosok 12,5 km-es üldözéses viadala után a svéd Björn Ferry nyakába akasztották a legfényesebb medált. Minden idők egyik legeredményesebb olimpikonja, a norvég Ole Einar Björndalen (5 arany-, 2 ezüst- és 2 bronzérem) ezúttal csak a 7. helyen végzett.

A férfiak hasonló száma után a női gyorskorcsolyázók 500 m-es küzdelmét is dél-koreai versenyző, Li Szang Hva nyerte. Ebben a sportágban ez lett a Koreai Köztársaság történetének második olimpiai aranya.

Műkorcsolya férfi rövidprogramban jégre lépett az ukrán Anton Kovalevszkij, aki a 21. helyről várhatja a folytatást.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó