2010. február 18., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 25-26. (888.-809.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Programtalan árvízvédelem

A tavasz közeledtével egyre gyakrabban kerül az újságok vezető hírei közé az árvízveszély kérdése. Térségünkben ez különösen aktuális probléma. Az elmúlt fél évszázad három nagy áradása közül kettő éppen ezen időszakban pusztított. A minden idők legnagyobbjaként számon tartott 2001-es árvíz március elején tört rá a megyére.

Az áradás előtt néhány nappal ült össze a rendkívüli helyzetekkel foglalkozó szakbizottság, élén az akkori katasztrófa-elhárítási miniszterrel, Vaszil Durdineccel. A mostanihoz hasonlóan akkor is sok hó volt a hegyekben. A tárcavezető arról faggatta a kárpátaljai vízügyiseket, meteorológusokat, reális-e a veszély. A szakemberek csak a vállukat vonogatták. Hisz minden azon múlik, mennyire gyorsan olvad el a hó és mennyi csapadék hullik. Nos, kilenc esztendeje "összejöttek" a feltételek...

Jelenleg is meglehetősen sok hó hullott a Kárpátokban. A kárpátaljai vízügyisek, katasztrófa-elhárítók aggodalommal figyelik az időjárás alakulását. A szakemberek szerint ugyanis egy-két napos erőteljes felmelegedés és kiadós esőzés ismét nagy bajok okozója lehet a térségben. Hrihorij Marcsenko, a katasztrófa-elhárítási minisztérium mentési ügyosztályának vezetője szerint reális a veszély. Elsősorban azok a régiók és települések félhetnek, ahol elmaradtak az árvízvédelmi program kivitelezésével. A rizikós övezetek sorát Kárpátalja vezeti...

Ám vannak igencsak der?látó szakemberek is, például Viktorija Bojko, az országos meteorológiai központ előrejelzési osztályának vezetője. Szerinte nincs sok hó a hegyeinkben és az is lassan olvad majd el. Kiadós csapadékra sem kell számítani. Még március közepén is lesznek kemény fagyok. Tehát baj nélkül, na és jelentős késéssel jön el a tavasz. Ha lesz is áradás, 2-3 méteres árhullámnál nagyobbra egyik folyónkon sem kell számítani, jósolja a meteorológus.

Nos, csak találgathatunk. Egy biztos: valakinek igaza lesz. Csak ne azoknak legyen, akik az árvízvédelmi program hiányosságai miatt védtelenül maradt településeinket féltik.

Balogh Csaba

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó