2010. február 18., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 25-26. (888.-809.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Repülő robotzsarut akarnak az angolok

A háborús célokra fejlesztett kémrepülőket civilek kontrollálására is bevetnék, derítette ki a Guardian brit lap.

Nagy-Britanniában a hadsereg egy verseny keretében nagyszabású tesztet végzett el a pilóta nélküli repülőgépekkel (UAV), mivel úgy vélik, hogy ezek az eszközök a háborús zónákban igen nagy segítséget nyújthatnak a városi hadviselésben.

A kiszivárgott hírek szerint az UAV-ok a civil felhasználásban is sok területen bevethetőek: megfigyelik és kiszúrják a renitens autósokat, nyomon lehet velük követni a tüntetéseket, a szántóföldeken munkálkodó tolvajokat, az illegális szemétlerakókat stb. A rendőrségi használatra alkalmas gépeket az e területen szakértőnek számító hadiipari gyár, a BAE Systems fejleszti, megrendelőként pedig a kenti rendőrség által vezetett, állami hivatalok sorát felvonultató konzorcium szerepel.

A dokumentumokból kiderül, hogy a pilóta nélküli repülőgépes megfigyelőrendszert a 2012-es londoni olimpia idejére kívánják működőképessé tenni. A kiváló minőségű kamerákat és egyéb szenzorokat használó gépeket 2010 végétől kezdenék tesztelni. Az iratok szerint már az is szóba került, hogy a megfigyelési adatokat a rendőrség esetleg magáncégeknek is eladná. A kentin kívül már öt másik brit rendőrségi szervezet is jelezte érdeklődését.

A BAE gépei képesek önállóan felszállni, és körülbelül 15 órán át a levegőben maradnak nagyjából hatezer méter magasan, így a földről szabad szemmel láthatatlanul. A monitorozások adatait vezérlőteremben fogadják és elemzik.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó