2010. február 18., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 25-26. (888.-809.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Transzlénnyé válhat az emberiség

Az ember egy "javított változata" van készülőben, állítja Raymond Kurzweil. Ami az értelmezése szerint azt jelenti, hogy nemsokára az ember teljesen transzformált, átalakított lesz. Ez nem a szörnyű jövő, nem is a mennyország, egyszerűen ez a jövő, állítja.

Raymond Kurzweilt a világ első számú "radikális futurológusaként" tartják számon. Emellett kiváló üzletember, és nem utolsó sorban tudós, feltaláló is. Tizenkét éves korában kezdett programokat írni, és néhány év elteltével már egyedül készített számítógépeket. Kilenc informatikai céget alapított, több, az emberiség jövőjével foglalkozó könyvet írt.

2007 végén megjelent munkája nagy felzúdulást váltott ki világszerte, és film is készült belőle. A szerző nem kevesebbet állít, mint hogy az ember legkésőbb negyven év múlva legyőzi a természetet. Határozottan állítja: a mesterséges intelligencia sokkal hatékonyabb lesz, mint az agyunk. Az ember fokozatosan áttér majd a mesterséges értelem használatára. Vagyis saját testébe beépíti mindazt, ami ezen a terén létrejön. Kurzweilt nem foglalkoztatja az a kérdés, hogy akkor az ember is géppé válik-e. Ő egy sajátos "Mátrix-világ" eljövetelében hisz, és mint mondja, ez nem utópia. Száz év múlva az emberek inkább azon fognak csodálkozni, hogyan élhettek őseik az agyukba épített serkentők, stimulálók nélkül.

Határozottan állítja, hogy 2020 előtt létrejön az a számítógép, amely egy emberi emlékezet agykapacitásával fog rendelkezni. 2029-ben a mesterséges értelem képességei felülmúlják az emberét, 2045-ig pedig egymilliószor gyorsabban és jobban fogja felfogni az információkat, mint az emberi agy. Úgy véli, a gépek az érzelmi kifejezéseket is megtanulhatják. Különben is eljön a technológiai haladás felgyorsulásának olyan pontja, amelyben az ember agya, tudata már csak akkor bírja a versenyt a gépekkel, ha átveszi annak eredményeit és eszközeit. Mi több, ha maga az ember is részévé válik a technológiai fejlődésnek. Ez pedig a transz-emberek, az átmeneti lények létrejöttét jelenti.

Kurzweil abban is biztos, hogy az ember hamarosan képes lesz átalakítani saját DNS-ét, megújítani sejtjeit, szöveteit és valamennyi szervét. Bőrsejtekből akár új szívet is növeszthetnek, a nanorobotok bevihetik a vérbe a megfelelő mennyiségű tápanyagot, hormonokat, bármit, és eltakaríthatják onnan a mérgeket. Ezek ismeretében felmerül a kérdés: meddig ember az ember? A futurológus szerint, ha valaha a természetes, biológiai ember és a mesterséges intelligencia gépeinek keveréke leszünk, akkor is emberek maradunk, talán még jobban, mint ma.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó