2010. február 18., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 25-26. (888.-809.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Hír-Tár
Maratoni felolvasás

Február 26–27-én szerte a Kárpát-medencében huszonöt órás maratoni felolvasás indul Wass Albert műveiből. Az akcióhoz Kárpátalja is csatlakozott. A helyszín a Munkácsi Szent István Római Katolikus Líceum könyvtára lesz. A rendezvény szervezője a munkácsi 1. sz. Zrínyi Ilona cserkészcsapat. A verses felolvasást a blogtv.com online internetes oldalon követhetik végig az érdeklődők.

Teológusjelöltek

A református püspöki hivatalban hallgatták meg azokat a fiatalokat, akik teológus vagy vallástanári szakon kívánják folytatni tanulmányaikat valamelyik magyarországi intézményben. A bizottság felmérte a 12 jelentkező általános bibliaismereti és kultúrtörténeti felkészültségét, majd a szóbeli során a rátermettséget vizsgálta. Nyolcból öt esetben tett javaslatot lelkész-teológus szakra, vallástanári képzésre pedig négy fiatalt ajánlottak. Három személy jelentkezését nem fogadták el.

Felgyújtottak egy Mercedest

Ungváron a Szabadság sugárúton tegnap lángba borult egy Mercedes-300D típusú személygépkocsi, amely egy hatvanöt éves baranyai lakos tulajdona. Az esetet a közelben parkoló taxisok vették észre. A gyors intézkedés ellenére a szakértők megállapítása szerint a négykerekűben legalább nyolcezer hrivnya kár keletkezett.

Titkosított dokumentumok

A nemzetbiztonsági szolgálat (SZBU) megyei főosztálya a napokban zárolt dokumentumokat, titkos archív nyomozati anyagokat tartalmazó könyveket ajándékozott több kárpátaljai könyvtárnak. Mint azt Volodimir Rokitszkij, a főosztály vezetője elmondta, a kötetek a vidék és Ukrajna XX. századi történelmének tragikus napjaiba engednek betekintést.

Elítélték a csempészt

Jogerőre lépett annak a harminchét éves cserkaszi férfinak az ítélete, akit cigarettacsempészés vádjával Ungváron állítottak bíróság elé. Az SZBU megyei főosztályának tájékoztatója szerint a mintegy nyolcszázezer hrivnya értékű, Csehországba szánt dohányárut WC-papírok közé rejtve teherautón szállították Kárpátaljára, ahol vasúti kocsikba rakodták volna. A csempészési kísérletet azonban a nemzetbiztonságiak meghiúsították. A vádlottat négy év szabadságvesztésre ítélték.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó