2010. február 18., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 25-26. (888.-809.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
A nemzetiségi szövetségek gratulálnak és bíznak

Mint ismeretes, az államfőválasztás előtt Gajdos István, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnöke együttműködési és partnerségi megállapodást írt alá Viktor Janukoviccsal. A dokumentumhoz csatlakozott egy-egy jelentős orosz és román szervezet is.

A megállapodásban az azóta megválasztott elnök ígéretet tett arra, hogy segíteni fogja:

– "Az Ukrajnában élő nemzeti és nyelvi kisebbségek jogainak, szabadságának védelmét, nyelvi, vallási, világszemléleti, kulturális és információs közegének megőrzését és fejlesztését.

– Az ukrajnai nemzeti és nyelvi kisebbségek jogainak szabad gyakorlását az anyanyelv használata és fejlesztése terén az oktatásban, az igazságszolgáltatásban, az államirányításban, a közlekedésben, a televízió- és rádiósugárzásban, a filmiparban, s az ehhez hasonló területeken, összhangban Ukrajna Alkotmányával, a nyelvtörvénynyel, valamint a regionális vagy kisebbségi nyelvek európai chartájával.

– A jogi és gyakorlati feltételek megteremtését az oktatási rendszer valamennyi szintjén annak érdekében, hogy a nemzeti kisebbségek megőrizhessék és fejleszthessék saját nyelvüket.

– Azon államhatalmi törvényi rendelkezések visszavonását, melyek nyelvi alapon korlátozzák a polgárok jogait.

– A törvényhozási helyzet szabályozását az Ukrajnában élő nemzeti és nyelvi kisebbségek szemszögéből, a regionális vagy kisebbségi nyelvek európai chartájának ratifikálásáról szóló ukrajnai jogszabály újbóli elfogadását, az ukrajnai nyelvtörvény új változatának kidolgozását és elfogadását, az ukrajnai nemzeti kisebbségekről szóló törvény új változatának kidolgozását és elfogadását, a regionális nyelvek vagy a nyelvi kisebbségekről szóló új jogszabály elfogadását, valamint az ide vágó egyéb törvényi dokumentumok biztosítását, melyek a társadalom fejlődését szolgálják.

– Lehetőséget találni a nemzeti kisebbségek képviselőinek felvételére a Régiók Pártja parlamenti választási listájára, valamint a Krím Autonóm Köztársaság Legfelső Tanácsának választási listájára, illetve a helyhatósági és önkormányzati választások alkalmával állítandó listákra.

– A nemzeti és nyelvi kisebbségek képviselőinek bevonását és alkalmazását a helyi, a regionális, és az országos szintű államirányítási hatalomban."

A választás eredményeinek részletesebb elemzéséből kiderül, hogy a nemzetiségi szervezetek hatékonyan támogatták Janukovics kampányát, hozzájárultak győzelméhez. A megválasztott állam-főt levélben üdvözölte az UMDSZ és az Ukrajnai Románok Egyesülete (a két dokumentumot szerkesztőségünkbe is eljuttatták).

A magyarság következetesen támogatta az ön jelöltségét úgy az első, mint a második fordulóban. Erről a tények ékesen tanúskodnak. A magyarlakta vidékeken kialakított 123 szavazókörzetben az első körben Viktor Janukovics 35 074 (46,45 százalék), a másodikban 49 020 (62,86 százalék) szavazatot kapott. Bízunk abban, hogy az Ön megválasztásával Ukrajnában a politikai és gazdasági stabilitás, a konstruktív munka, az életszínvonal emelkedésének időszaka jön el – áll az UMDSZ levelében.

Gajdos István kifejezte az országos szervezet azon reményét, hogy az új vezetés a jövőben nem tűri el a túlkapásokat a nemzetiségi politikában, az európai értékeket érvényesíti a nemzetiségek jogainak biztosítása és védelme terén.

Hisszük – fogalmaz az UMDSZ elnöke –, hogy az új csapat megvalósítja a 2009. november 30-án Kijevben aláírt Partnerségi és együttműködési megállapodásban foglaltakat, s ezáltal biztosított lesz az ukrajnai magyarság léte, anyanyelvének, oktatási rendszerének fejlesztése.

Hasonló szellemben fogalmazta meg üdvözletét az Ukrajnai Románok Egyesülete is.

A szövetség, mely egyesíti a kárpátaljai, a kijevi, a krími és az odesszai románságot, támogatta azt, hogy Ön bölcs következetességgel, határozottan felvállalta a polgár- és nemzetiségi jogok európai értékeinek megerősítését Ukrajnában, ezen belül az anyanyelvű oktatás és a nyelvhasználat ügyét – fogalmaz levelében az ukrajnai románokat tömörítő szervezet.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó