2010. február 18., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 25-26. (888.-809.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Könyvadományok a nagybégányi iskolának

Nagybégány általános iskolájában Bajó János igazgatóval beszélgettünk fejlesztésről, gyermeklétszámról és egyéb fontos kérdésekről.

– Nagy örömünkre szolgál, hogy az iskolában még az ősz folyamán sikerült kicserélni a nyílászárókat, aminek köszönhetően mintegy 25–30 százalékkal csökkent a gázfogyasztásunk. Az ehhez szükséges anyagi támogatásért elsősorban Lengyel Lászlónak, a Beregszászi Járási Oktatási Osztály vezetőjének tartozunk köszönettel – mondja az igazgató. – Felújítottuk az egykori kazánház épületét is, amely jelenleg klubként funkcionál. Nagy szükség volt rá már csak az intézményünkben működő szakkörök miatt is. Jelenleg táncból, énekből, történelemből, turisztikából és hittanból folyik külön foglalkozás.

– Hány gyerek tanul jelenleg az iskolában?

– 132 tanulónk van. Sajnálatos módon jövőre mindössze 13 elsőosztályosra számíthatunk, ami nagyon kevés. Az alacsony gyermeklétszám veszélyezteti tanáraink munkahelyét is. Intézményünkben jelenleg 21 pedagógus dolgozik.

A közelmúltban két nagy értékű könyvadományt is kaptak. A nyár folyamán Nagybégány szülötte, Mező-Krics-falusi Gabriella az intézménynek 218 kötetet adományozott. A jelenleg Kanadában élő hölgy ott kezdte meg tanulmányait. Az elemi osztályok befejezése után a Beregszászi 1-es Számú Középiskolában tanult, ott is érettségizett, majd felvételt nyert az Ungvári Állami Egyetem biológia szakára. Botanikából doktorátust szerzett. 2003-ig egyetemi tanárként dolgozott Ungváron. Nagylelkű felajánlása komoly segítséget jelent az iskolának, mivel a könyvek több mint 70 százaléka értékes szépirodalmi mű, emellett mesés- és szakácskönyvek gazdagítják a gyűjteményt.

– A kiadványokért jelenleg Horváth Gabriella könyvtáros felel – folytatja Bajó János. – A tél folyamán a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség jóvoltából újabb 92, elsősorban szépirodalmi könyvvel gazdagodott az iskolai bibliotéka. A felajánlásoknak köszönhetően közel 1000 kötetes könyvtár áll tanulóink és tanáraink rendelkezésére.

Molnár Bertalan

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó