2010. február 18., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 25-26. (888.-809.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Tojástánc az érettségivel

Keddig lehetett jelentkezni azoknak, akik úgy döntöttek, hogy magyarországi főiskolán vagy egyetemen szeretnék folytatni tanulmányaikat. Ugyancsak lejárt a határideje a magyarországi emelt szintű érettségire való jelentkezésnek is. Utóbbinak a kárpátaljai fiatalok körében ez idáig nem volt jelentősége. Az ukrán oktatási tárca azonban egyik legutóbbi rendeletével, amely eltörölte a hagyományos érettségi vizsgákat, megnehezítette, sőt szinte ellehetetlenítette a határ túloldalán továbbtanulni vágyó kárpátaljai magyar iskolások számára a felvételi pontokkal való pályázást. Olyannyira, hogy aki 2010-ben Magyarországon akar továbbtanulni, lévén, hogy nálunk csak sima bizonyítványt kaphat, kénytelen odaát emelt szintű érettségit tenni és az így szerzett pontok alapján várni a besorolásra valamelyik felsőoktatási tanintézetbe.

Mi is történt valójában, mi, vagy inkább ki idézte elő ezt a faramuci helyzetet? Nos, természetesen Ivan Vakarcsuk. A korábbi években a bizonyítványba kerülő érettségi vizsgajegyek alapján számolták át a pontokat, és ezzel bármelyik európai, mi több, tengerentúli egyetemre lehetett jelentkezni. Csakhogy idén nem szerveznek kibocsátó vizsgákat az érettségizőknek, csak dolgozatot íratnak, mégpedig összesen hármat. Az oktatási minisztérium még azt is megszabta, hogy kötelező az ukrán tartalomírás, a humán osztályok esetében Ukrajna történelme, illetve a reálosoknál a matematika. A harmadik tárgy szabadon választható ugyan, de szinte minden magyar középiskola Kárpátalján a magyar nyelvet választja. Aki tehát mérnökire, fizikára vagy mondjuk mechatronikára szeretne jelentkezni, teszem azt a Budapesti Műszaki Egyetemre, az ukrán bizonyítványával szinte semmire sem megy.

Mondhatnám, ebben a kialakult tojástáncos helyzetben az egyik szemünk sírhat, a másik pedig nevethet. Nevethet, hiszen diákjaink a tantárgyakat idehaza nem a magyarországi nemzeti alaptanterv szerint tanulták, vagyis ha az anyaországba mennek emelt szintű érettségit tenni történelemből, netán földrajzból, már eleve hátrányból indulnak az ottani vizsgákon. Ha pedig idehaza akarnak tesztíráson részt venni, már ukrán nyelven kapják meg a feladatsorokat, amit nem biztos, hogy megértenek, és elérik a minimális 124-es ponthatárt. És ha már a felvételi pontoknál tartunk: azt is tudni kell, hogy Magyarországon idén 200 pontra emelték a küszöböt, amit ráadásul a tervek szerint 2012-ben 240-re akarnak módosítani. Ez még egy átlagos anyaországi érettségizőnek is túl magas, így nem is csodálkozom azon a magyarországi szülőn, aki a napokban telefonon az iránt érdeklődött, hogyan tudna csemetéje felvételt nyerni az Ungvári Nemzeti Egyetem magyar filológia szakára.

Bármennyire kilátástalannak tűnik a helyzet, azért látok megoldást a problémára. Mégpedig az ukrán tesztírásra való jelentkezést. Március 31-ig még van idő eldönteni és kiválasztani, hogy a kötelezők mellett mely tantárgyból akarnak emet szintű érettségit tenni fiataljaink. Meg kell próbálni, fel kell rá készülni... Talán már utoljára. Hiszen a megválasztott elnök, Viktor Janukovics választási programjának egyik pontjában éppen az szerepel, hogy eltörli a tesztrendszert. Megteheti, hiszen a Legfelső Tanács egyik legutóbbi ülésén a honatyák többsége nem támogatta annak törvényre emelését. Sőt, már az is biztos, hogy hamarosan menesztik Vakarcsukot, s az oktatási miniszter korábban hozott kisebbségellenes rendeletei is visszavonásra kerülnek.

Én mindenesetre bízom benne, hogy visszaáll a régi rend. Csakhogy amíg politikusaink a saját dolgaikkal vannak elfoglalva, az idő rohan és a március vége már-már a nyakunkon van. Nem lenne jó lemaradni...

Fedák Anita

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó