2010. február 18., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 25-26. (888.-809.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Miből lesz érettségi?

Több olvasónk kereste meg szerkesztőségünket azzal a kérdéssel, hogyan is zajlik az idén az iskolai érettségi, illetve az emelt szintűn ukrán nyelvből, esetleg még irodalomból is vizsgát kell tenni? Kérdésükkel Babják Edithez, a Beregszászi Járási Oktatási Osztály módszerészéhez fordultunk.

– Az emelt szintű érettségire jelentkezők ugyebár öt tárgyból adnak számot tudásukról, amiből három választott tantárgy – mondja Babják Edit. – Az egyik kötelező vizsga tárgya a hivatalos dokumentumokban így szerepel: ukrán nyelv és irodalom.

Félreértésre a középiskola befejezésének feltételeiben való változás adhat okot. A korábbi érettségi vizsgák helyett összesen három tantárgyból összegző dolgozatot kell írniuk a tanulóknak. Ukrán nyelvből – és itt valóban nincs szó irodalomról – tartalomírásra kerül sor. A második felmérés – humán vagy reál osztálytól függően és az emelt szintű érettségihez hasonlóan – Ukrajna történelméből vagy matematikából lesz. A harmadikat szabadon választhatják meg a tanulók, az akár a magyar nyelv is lehet. Az összegző dolgozatok jegyei egyenértékűek a korábbi érettségi vizsgajegyekkel. Az érettségi bizonyítványba bekerül minden tantárgy év végi osztályzata, s külön oldalon az összegző dolgozatok jegye is.

– Mikor írják az összegző dolgozatokat?

– Május 11-e és 18-a között. Újdonságnak számít, hogy a tanulók május 28–30-án megkapják az érettségi bizonyítványt, azaz körülbelül egy hónappal hamarabb, mint az ezt megelőző években.

T. V.

Egyre többen jelentkeznek az emelt szintűre

Az Ukrán Tudásfelmérő Központ honlapján a napokban közzétett adatok alapján eddig 197 582 fiatal adta be jelentkezését az emelt szintű érettségire. Ljubomira Mehela, a Kárpátaljai Megyei Pedagógus-továbbképző Intézet igazgatóhelyettesének tájékoztatása szerint Kárpátaljáról 4076-an éltek a lehetőséggel, a legtöbben a Huszti járás iskoláiból.

Emlékeztetőül: a végzősöket öt tantárgyból tesztelik. A jelentkezőknek a személyi igazolványt, illetve annak hiánya esetén a születési bizonyítvány fénymásolatát, valamint az iskolalátogatási igazolást kell benyújtaniuk. A korábbi évek végzőseinek az érettségi bizonyítvány mellé két fényképet is mellékelniük kell. Jó tudni, hogy már minden egyetem és főiskola elkészítette azon tantárgyak listáját, amelyekkel az adott szakra jelentkezni lehet. A múlt évitől eltérően valamennyi felsőoktatási tanintézetbe három vizsgatárgy pontjaival lehet pályázni, amelyből kettő kötelező – az ukrán nyelv és irodalom, az Ukrajna történelme a humán és matematika a reál szakoknál, valamint harmadikként egy szabadon választott tantárgy, amely az adott szakirányra van kijelölve. Az emelt szintű érettségi regisztrációja március 31-ig tart.

F. A.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó