2010. február 18., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 25-26. (888.-809.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Útlevél: bevétel van, kiadás stornó

Több olvasónk panaszolta, hogy hetek óta hiába várnak az útlevelükre, pedig már rég letelt az elkészítés hivatalos határideje. Sok egyetemista például azért volt kénytelen lemondani a magyarországi gyakorlatról és részképzésről, mert nem kapta meg időben az útiokmányt. Már szinte megszokottá vált, hogy a Timosenko-kormánytól évről évre elindul valamilyen mizéria az útlevelek körül.

Az okokról Igor Mihajlisint, a megyei bevándorlási, állampolgársági és személyi nyilvántartási főosztály vezetőjét kérdeztük.

Valóban fennakadások vannak az okmányok kiadása terén, mondta. A fővárosból úgy informálták őket, hogy országos a probléma, mert az útleveleket készítő EDAPSZ konzorcium anyagi okokra hivatkozva leállt a munkával. Az igényléseket ugyan fogadják, de az időben történő elkészültüket nem tudják garantálni.

Nem hivatalos forrásból megtudtuk, valójában az időközben leváltott, de Julija Timosenko által posztjára visszamentett Jurij Lucenko provokálta ki az újabb útlevél-mizériát. A belügyi tárca ugyanis nem fizette ki a konzorciumnak a munkájuk szerződésben rögzített ellenértékét. A tartozás meghaladta a 150 millió hrivnyát.

Azt már Olekszandr Dranyikov, az EDAPSZ igazgatóhelyettese mondta el a médiának, hogy a minisztérium mindössze 3,5 milliót törlesztett az adóssághalmazból. Emiatt a cég január 4-én leállt az útlevelek és a járművezetői jogosítványok előállításával. Január végére több mint százezerre nőtt az okmányaikra hiába várakozók száma.

A helyzetet magyarázó belügyminiszter azonban a konzorciumot vádolja a kialakult helyzetért. Szerinte ugyanis az EDAPSZ monopolhelyzetével visszaélve tagadta meg a biankó okmányok gyártását.

Mint azt Igor Mihajlisin elmondta, Kárpátalján mintegy kétezren várnak dokumentumukra. Csak nagyon sürgős és indokolt esetben készítenek helyben útlevelet, de csak a régebbi, bordó borítójú, ragasztott fényképest. A kijevi központból sürgősségi esetekre száz ilyen biankó okmányt kapott a megye.

A főosztályvezető szerint nem igaz, hogy beszüntették volna az útlevélkérelmek fogadását. Az utóbbi egy hónapban 2500 igénylést vettek fel és az újabbakat is korlátlan mennyiségben fogadják. Nem lehet tudni viszont, mikor ér véget az okmányok körüli bizonytalanság.

Hiánycikk a vezetői jogosítvány is, tájékoztatta lapunkat Anna Trofimcsuk, a megyei állami közlekedésrendészet szóvivője. A problémát ideiglenes, egy évig érvényes jogosítványok kiadásával igyekeznek áthidalni.

Jó hír, hogy az elnökválasztás végeredménye kedvező változást hozott az EDAPSZ háza táján is. A cég ugyanis újra megkezdte munkáját és már útnak indítottak egy jelentős szállítmányt az okmányokból.

Balogh Csaba

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó