2010. február 16., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 24. (887.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Egálban a bajnokcsapattal

Tegnap és tegnapelőtt az ukrán bajnok Szmart Krivij Rih együttesét fogadta az Ungvári Kárpáti élvonalbeli női kézilabdacsapata a Junyiszty Sportcsarnokban. A szombati EHF-kupamérkőzést követő napon nehezebben, másnap viszont lényegesen könnyebben nyert a vendégegyüttes.

Az előző hazai bajnokin felavatott tiszta fekete szerelés ezúttal is szerencsésnek bizonyult lányaink számára, bár sokak szerint az Avangard-stadionból ide átruccanó focis kemény mag lelkes buzdítása is sokat nyomott a latban.

A Kárpáti meglepően jól kezdte az első összecsapást. Elsősorban Alisza Sovkovszka és Natalija Szemal eredményességének köszönhetően a 11. percig kétgólos (6–4) vezetést szerzett. A rá következő négy percben viszont megrázta magát a bajnokcsapat és fordított (6–7). Sőt, a félidő hátralévő részében tovább növelte előnyét (9–14). A hazai együttes játékosai teljesen lemerevedtek, az állójáték pedig a vendégeknek kedvezett, ráadásul az oly eredményesen kezdő Alisza Sovkovszka sorozatban hagyta ki a büntetőket.

A második játékrész a szépszámú és lelkes szurkolótábor nagy-nagy örömére nem várt fordulatot hozott. Ismét eredményesen működött a rég jól bevált Kárpáti-fegyver, a villámgyors leindítás. Negyedóra alatt ledolgozta hátrányát a hazai együttes (16–16), sőt az egyre jobban belelendülő, egykori ifjúsági válogatott, Natalija Szkunzjak révén a vezetést is átvette és az ötvenedik percig megőrizte (19–18). Ezekben a percekben újra legjobb napjaira emlékeztetően játszott a Kárpáti, a most már vezetőedzőként a kispadon ülő, Olena Sukal vezette gárda.

Már-már úgy nézett ki, hogy lányainknak van keresnivalójuk a bajnokcsapat ellen. Ha nem is mindkét, de legalább egyik bajnoki pontot elcsíphetik a bajnokságban eddig mindössze egyetlen vereséget elszenvedett Szmarttól. Ám egyetlen figyelmetlenség miatt kártyavárként dőlt össze minden remény. Az 54. percben egy újabb parádés Tetyana Vetoskina védés után már védőink kezében volt a labda, amikor az egyik átadást elhalászta az ellenfél és kegyetlenül büntetett. Ebben a pillanatban összeomlott a Kárpáti és már csak a Szmart volt a pályán. Végül 25–21 arányban nyerte meg a nem mindennapi izgalmakban bővelkedő mérkőzést.

Hétfőn délelőtt mezt váltottak a csapatok, a vendégegyüttes játszott tiszta feketében. De valószínűleg nem ennek, hanem a két alakulat közötti tudásbeli különbségnek köszönhette az előző napinál sokkal biztosabb győzelmét. Lányaink az egész mérkőzés folyamán igen kevés ellenállást tanúsítottak. Negyedóra után hat, a félidőben pedig már kilenc góllal (18–9) vezetett a Szmart.

Ezúttal a második játékrész sem hozott változást, lányaink már nem hittek a csodában, abban, hogy ekkora hátrányból is talpra tudnak állni. A bajnok együttes végül biztos, 33–18 arányú győzelmével zsebelte be az újabb két bajnoki pontot.

– Bár az első mérkőzés nagy részében nekünk állt a zászló – nyilatkozta a második találkozó után Olena Sukal –, csapatom rutintalansága miatt veszítette el azt a találkozót. Az igazság viszont az, hogy számunkra még túlságosan nagy feladat a bajnokcsapattól pontot rabolni, azt majd más csapatok ellen próbáljuk meg – summázta röviden a két találkozó tanulságait a volt gólvágó.

Az Ungvári Kárpáti legközelebbi két bajnokiját 19-én és 20-án Herszonban játssza a Dnyiprjanka ellen, majd március 5-én és 6-án a Szpartak Kijevet fogadja a Junyisztyban.

Nigriny Szabolcs

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó