2010. február 16., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 24. (887.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Fellobbant az olimpiai láng

Vancouverben kezdetét vette a XXI. téli olimpia: a 16 napig tartó versenysorozatot Michaëlle Jean, Kanada főkormányzója nyitotta meg szombat hajnalban.

Három órakor (közép-európai idő) kezdődött a XXI. téli olimpiai játékok nyitóünnepsége a vancouveri BC Place Stadionban, majd a látványos, színpompás ceremóniát követően néhány perccel hat óra után fellobbant az olimpiai láng. Nyolcvankét ország több mint 2600 sportolója várta ezt a pillanatot, az ötkarikás seregszemle egészen február 28-ig tartja majd lázban őket és a szurkolókat is. A játékokra 47 ukrán versenyző utazott, köztük 5 kárpátaljai. Ugyanakkor 16 magyar sportoló áll rajthoz, s 15 sportág 86 versenyszámában avatnak győztest. Minden idők második legköltségesebb megnyitója volt a vancouveri: a szervezők 40 millió dollárt költöttek rá, ennél többe csak a két évvel ezelőtti, pekingi nyári olimpia nyitóünnepsége került.

Sajnálatos tény – amely a megnyitó légkörére is rányomta bélyegét –, hogy néhány órával a "nyitány" előtt még eggyel többen várták a rajtot, ám a grúz szánkós, Nodar Kumaritasvili edzés közben halálos balesetet szenvedett a whistleri szánkópályán. A grúzok némi tanakodás után úgy döntöttek, hogy maradnak és részt vesznek a megnyitón, illetve a játékokon.

Érdekesség, hogy először volt olimpiai ünnepség (nyitó vagy záró esemény) fedett csarnokban – a BC Stadion a "hétköznapokon" egyébként a Kanadai Futball-ligában szereplő BC Lions otthona. A megnyitó kezdetén felvonták a kanadai zászlót, és bemutatkoztak az ország őslakosai, a különböző indián törzsek. A szervezők – szakítva a hagyományokkal – már a megnyitó elején felvonultatták a sportolókat, hogy ők is élvezhessék a látványos műsort. A sort az olimpia szülőhazája, Görögország nyitotta. A közel egyórás felvonulást – házigazdaként – Kanada zárta. A Kajmán-szigetek, Kolumbia, Ghána, Montenegró, Pakisztán, Peru és az önálló Szerbia első alkalommal szerepel téli olimpián.

John Furlong, a szervezőbizottság (VANOC) vezetője is köszöntötte a résztvevőket, és egy melegszívű olimpiát ígért a következő két hétre. Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke ezt követően felkérte Michaëlle Jeant, Kanada főkormányzóját, nyissa meg az olimpiát.

A BC Place-be megérkezett az olimpiai zászló. Az olimpiai esküt Hayley Wickenheiser kétszeres olimpiai és hatszoros világbajnok kanadai női jégkorongos mondta el.

Az olimpiai váltó végén a fedett pálya közepén felállított, három, egymásba dőlő jégoszlopból álló tömb tetején kanadai sportolók, Nancy Greene síelő, Catriona LeMay-Doan gyorskorcsolyázó és Steve Nash kosárlabdázó gyújtották meg a 16 napig égő lángot. A legendás jégkorongozó, a négyszeres Stanley Kupa-győztes Wayne Gretzky szintén ott volt velük, de neki nem jutott oszlop. A hangosbemondó közölte, Gretzky, egy külső, nyitott helyszínen gyújt majd lángot. A korábbi kiválóság közel öt perc múlva valóban feltűnt Vancouver belvárosában, és meggyújtott egy másik lángot. Az csak később derülhet ki, hogy szervezői malőr történt-e. Elképzelhető, hogy a Gretzky számára kiosztott oszlop műszaki hiba miatt nem emelkedett ki a talajból, és ezért kellett alternatív megoldást találni, vagy pedig a kanadai rendezők eleve így akarták még emlékezetesebbé tenni a megnyitót.

A svájci Simon Ammann nyerte a vancouveri XXI. téli olimpia első aranyérmét: megnyerte a síugrók normálsáncon rendezett döntőjét. Ugyanebben a számban indult az ukrán Vitalij Sumbarec, aki a selejtezőben a 45. lett, így nem kvalifikálta magát a döntőre. A rövidpályás gyorskorcsolyázók révén bemutatkoztak a magyar versenyzők is. Az egyéni számokban, a férfiak 1500 méteren rendezett viadalán Knoch Viktor és Darázs Péter is rajthoz állt, előbbi a selejtezőben búcsúzni kényszerült, míg utóbbi bejutott az elődöntőbe, ott azonban az utolsó helyen zárta futamát, így végül a 19. pozícióban végzett. Huszár Erika a nők 500 méteres versenyében a selejtezőben kiesett, a Huszár, Heidum Bernadett, Darázs Rózsa, Keszler Andrea összetételű váltó pedig az elődöntőben negyedik lett, így a február 25-i, közép-európai idő szerint csütörtök hajnali B döntőben küzdhet az 5–8. helyért.

Az első versenynapon öt számban osztottak érmet, a női sílövők 7,5 km-es sprintversenyében Anastazia Kuzmina megszerezte Szlovákia első ötkarikás aranyérmét, a két ukrán versenyző, Okszana Hvosztenko és Olena Pidhrusna az első húszban végzett. Az előbbi 18., míg az utóbbi a 11. helyen ért célba.

Az ötből két számban francia siker született a vancouveri téli olimpia második versenynapján, amelyen az egyetlen magyar induló, Tagscherer Imre a 80. helyen végzett a férfi sílövők 10 km-es sprintversenyében, az ukrán Andrij Derizemljak 5. lett, Szerhij Szednev és Szerhij Szemenov a pontszerző 22. és a 33-ik helyen végzett, míg Vjacseszlav Derkacs a 77-ik. Volodimir Tracsuk északi összetettben 41.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó