2010. február 16., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 24. (887.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Offenzíva Afganisztánban

Az utóbbi években – a globális felmelegedés miatt – a Kárpát-medence éghajlata is kiszámíthatatlanabb lett. Az évszakok váltása gyorsabb lett, ami az ősz és a tavasz rövidülését jelenti. A hideg tél utáni hirtelen felmelegedés a nedvkeringés megindulását eredményezheti, így a növények kisebb fagyhatásokat is rosszabbul tűrik. A megváltozott klíma hatására a fagyveszélyes napok száma is több lehet.

A kiélezett gazdasági versenyhelyzetben minden kopijkának és kilónak nagy jelentősége van. Gyakran az önköltséget is alig fedező átlagárak miatt a legkisebb terméskiesés is a ráfizetés felé billentheti a mérleg nyelvét. A teljes fagykár nagyon nagy gazdasági károkat okozhat és okoz, ami negatív hatással lehet az idei termésre.

Az ültetvényekben kétféle fagytípusról beszélhetünk: szállított és kisugárzott. A szállított fagy ellen a legjobb védekezés a légkeverés és a füstölés, a kisugárzott fagy ellen pedig az öntözés, amivel a kihajtás idejét is kis mértékben befolyásolni lehetséges.

Ennek lényege, hogy a jelzett napokon a fagy beállta előtt meg kell kezdeni az öntözést. A kijuttatott víz a fagy hatására a környezetébe hőt ad le, ami megvédi az ültetvényt. A hosszú hideg éjszaka mellékhatása lehet, hogy a vastag jégpáncél hatására kisebb mértékű töréskárt szenvedhetnek a növények. Az öntözést befejezni csak akkor szabad, ha már a jég teljesen leolvadt. A fagyvédelmi öntözéssel mínusz 7 °C-ig lehet eredményesen védekezni.

Nagyon fontos az erre alkalmas öntözőrendszer kiválasztása és megtervezése. Ennek a folyamatnak az első lépése a megfelelő szórófej alkalmazása, amely a fák tenyésztő területétől és a fej típusától függően minden fán nagyobb kötésben telepíthetők.

Szintén fontos kritérium, hogy a védekezés ideje alatt a fák koronájába négy mm/h mennyiségű vizet juttassunk ki négyzetméterenként. Ez a mennyiség szükséges az eredményes védekezéshez. Ezen kritériumoknak leginkább a zselés és a forgóbetétes szórófejek alkalmasak.

A zselés szórófejek alkalmazása esetén előfordulhat, hogy nem bírja a kút vízhozama, így nem tudjuk csak a kútból táplálni a rendszert. Ebben az esetben megoldást jelenthet egy tározó tó kialakítása, ami folyamatos töltést igényel, mivel szakaszolásra nincs lehetőség. Az előbbiek miatt lényeges a szivattyú méretezése is.

A védekezés és a növény szempontjából a kútvíz előnyösebb, mint a tározóé, mivel a kút vize melegebb a tározóban állónál.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó