2010. február 16., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 24. (887.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Kertünk, állataink február végén

Lassan vethetjük a hidegfólia alá szánt paradicsomot, paprikát az április eleji kiültetésre. Csak akkor vállalkozzunk erre, ha megfelelően szigetelt üvegházzal, illetve dupla rétegű fóliasátorral rendelkezünk.

Sokan nevelnek ablakpárkányon palántát, ám azok gyakran nyurgák lesznek. A nem hozzáértők számára méretüknél fogva mutatósak, mégis sokkal lassabban indulnak fejlődésnek, mint a fóliában nevelkedett alacsonyabb, de szép zömök társaik.

Kisebb mennyiséget előneveltünk bármilyen edényben, de virágcserépben is. Majd egy-két leveles korban ültessük szét őket tejfölös pohárba vagy cserépbe. Vethetünk akár virágföldbe is, ám utána egészen a kelésig tartsuk melegen. Ilyenkor fényt még nem igényel, de amint kikel, azonnal tegyük fényre és csökkentsük a hőmérsékletet. Mindig korai fajtákat használjunk.

Ha régi magjaink vannak, végezzünk csíráztatási próbát. Egy lapos tányérba nedves szűrőpapírra tegyünk száz szem magot. Takarjuk le őket üveggel, alufóliával. Pár nap múlva nézzük meg, és ha száradni kezd, öntözzük. Ha kicsírázott, számoljuk meg, hány darab kelt ki. 60–80% alatti eredménynél nem érdemes elvetni, esetleg vessünk kétszeres mennyiséget.

A téli vitaminszegény időben fogyasszunk sütőtököt, amely rendszerint jóval kevesebb vegyszermaradványt tartalmaz a növényházakban termesztett primőröknél, mivel alig igényel növényvédelmet, a legtöbbször nem is kell permetezni. Igen sok karotint tartalmaz, ami a szervezetünkben A-vitaminná alakul. Ezenkívül magas a C-, az E-vitamin és a vastartalma.

A nagy hideg ellenére néhol már hóvirágot is látni. Csodálatos, hogy ezekben a kis virágokban mennyi életerő rejtezik.

Ellenőrizzük a facsemeték törzsvédő hálóit, melyek a széltől vagy a kutyák hancúrozásainak következtében megsérülhetnek, utat engedve a nyulak, az őzek és a szarvasok indulatainak.

Kutyáinkat ne felejtsük el beoltatni veszettség ellen, mert sok helyütt igen elszaporodtak a rókák. Kint élő háziállatainknak legalább az etetések idején adjunk friss, meleg vizet és valamivel emeljük meg a táplálékadagjukat. A kutyák házát legjobb szigetelni, a bejárathoz pedig valamiféle vastagabb függönyt akasztani. Gyakrabban járassuk meg a kutyákat, hogy többet mozogjanak a nagy hidegben.

A fákról, tujákról, cserjékről rázzuk le a havat, jeget, zúzmarát, de a fóliasátrakon hagyjuk rajta, ha nem szükséges nagy fénymennyiség, mert ez is szigetel. Szigeteljük a vízórákat, tekerjük körül rongyokkal, húzzuk be fóliával.

A kerti járdákat ne konyhasóval jégmentesítsük, hanem például hamuval vagy homokkal, mert a növényekre méregként hat a magas sókoncentráció és miatta nem tudják felvenni a szükséges tápanyagokat.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó