2010. február 16., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 24. (887.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Hír-Tár
Nő a csellengő gyerekek száma

Ungváron 2009-ben 23 árván, illetve szülői felügyelet nélkül maradt kiskorút vettek nyilvántartásba. 393 beadványt vizsgáltak ki, 305 bírósági tárgyaláson vettek részt, 11 örökbefogadást bonyolítottak le. Ungváron jelenleg 218 gyámság, illetve gondnokság alá helyezett gyereket tartanak nyilván. A szakemberek ezért most egy 2011-ig terjedő új programot dolgoztak ki a hányatott sorsú kiskorú gyermekek védelme érdekében, melyet legutóbbi ülésén a városi tanács el is fogadott. Arról is döntöttek, hogy két fővel növelik a szolgálat létszámát, és valamennyi szakembernek komputert biztosítanak.

Az autósokat érinti

Piaci tekintélye megőrzése érdekében közel kétmillió gázpedálhibás személygépkocsiját hívja vissza és cseréli újra a Toyota. A bejelentés a 2005 és 2010 között gyártott, kárpátaljai autószalonokban vásárolt Aygo, iQ, Yaris, Auris, Corolla, Verso, Avensis és RAV4 típusok tulajdonosait is érinti.

Kárpátaljaiak karamboloztak

Egy személy meghalt, ketten súlyos sérüléseket szenvedtek, amikor tegnap reggel Lemberg közelében személygépkocsival karambolozott a Husztra tartó menetrendszerű autóbusz. A megyei közlekedésrendészet szóvivője szerint a szerencsétlenséget feltehetően a Lada vezetője okozta, aki ismeretlen okból átsorolt a szemközti forgalmi sávra, ahol belerohant a szabályosan közlekedő buszba. A személygépkocsi egyik utasa szörnyethalt, vezetőjét és másik utasát életveszélyes állapotban szállították kórházba. A menetrendszerinti járaton senki nem sérült meg.

Csempész lett

Csempészési kísérletet hiúsítottak meg az Ungvári Vámhivatal munkatársai a megyeszékhely légikikötőjében. Egy lett állampolgár harminchét karton LM cigarettával a poggyászában akart felszállni a Budapestre induló repülőre. Az ellenőrzést végző tisztnek azt mondta, nincs elvámolni valója. Csomagjai átvizsgálásakor azonban megtalálták a dohányárut, melyről a fiatalember állítólag megfeledkezett, tájékoztatta lapunkat Viktorija Szengetovszka szóvivő.

Vita a helyhatósági választásokról

A Régiók Pártja a május harmincadikán esedékes helyhatósági választások elhalasztását javasolja – tájékoztat a Korreszpongyent.

Olekszandr Jefremov, a párt parlamenti frakciója vezetőjének első helyettese az előterjesztést azzal indokolta, hogy az időpont túl korai, mivel amennyiben tartják a május 30-i dátumot, a kampány már február 23-án elkezdődik.

A Julija Timosenko Blokk ellenzi a halasztást. Szerintük az időpont megváltoztatása alkotmányellenes. Volodimir Litvin viszont támogatja azt, megjegyezve, hogy az alaptörvény ide vonatkozó cikkelye módosítható.

Ukránok a Dnyeszter-melléken

A Dnyeszter-melléki Moldáv Köztársaságban kilencvenhatezer ukrán állampolgár él – mondta el moszkvai sajtótájékoztatóján Igor Szmirnov.

Az el nem ismert ország elnöke, aki győzelme után levélben üdvözölte Viktor Janukovicsot, megjegyezte, az utóbbi időben az ukránok száma egyre nő, Kijev viszont nem siet a külképviselet megnyitásával. Cikkében a Korreszpongyent azt is megemlíti, hogy a köztársaság lakosai közül 120 000-en orosz személyi igazolvánnyal rendelkeznek.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó