2010. február 16., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 24. (887.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Veszélyben Kelet-Európa stabilitása?

A szélsőséges pártok Kelet-Európa stabilitását fenyegetik – hangzott el az Amerika Hangja (VOA) rádiónak a témában rendezett budapesti konferenciához kapcsolódó tudósításában.

A Globális Társadalom Alapítvány konferenciája kapcsán azt emelte ki a VOA: közép- és kelet-európai emberi jogi aktivisták és kormányzati tisztviselők figyelmeztettek, a szélsőjobb pártok előretörése több egykori kommunista ország stabilitását fenyegetik.

A térségbeli szakértők azt mondták: a támadásoknak az az új hulláma, amelyet az új szélsőséges pártok hajtanak végre romák, zsidók és más kisebbségi csoportok ellen, veszélyeztetik néhány kelet-európai ország törékeny demokráciáját.

Riasztónak ítélték a szélsőjobboldali politikai vonulatok gyorsan növekvő erejét, és az ilyen mozgalmaknak a nemzeti kisebbségek ellen irányuló diszkriminatív cselekedeteit. A VOA emlékeztetett rá: Magyarországon az elmúlt évben több romát, köztük gyerekeket öltek meg különböző erőszakcselekményekben, és a régió más országaiban is előfordultak roma- és zsidóellenes incidensek.

A konferencián részt vevő Tóth András szociológus, az MTA Politikai Tudományok Intézetének munkatársa az amerikai rádiónak úgy nyilatkozott: félő, hogy a Jobbik az áprilisi választásokon átrajzolja a politikai térképet Magyarországon. Véleménye szerint előfordulhat, hogy a Jobbik a második vagy harmadik legnagyobb parlamenti párttá válik.

"Nagyon aggódom, mert valószínű, hogy Magyarországon a Jobbik, a vezető szélsőjobboldali párt a szavazatok legalább 10 százalékát szerzi meg a következő választásokon" – mondta.

Hozzátette: "Ha a gazdasági válság folytatódik, és a munkanélküliség növekedni fog, megtörténhet, hogy a Jobbik akár 20 vagy 30 százalékot kap majd 2014-ben"; és ez nemcsak Magyarország, hanem egész Európa számára valódi gond.

Mint a VOA megjegyezte, aggodalmat kelt, hogy a Jobbik várható sikere serkentőleg fog hatni a szélsőjobb pártokra Csehországban és Szlovákiában, ahol szintén ebben az évben tartanak törvényhozási választásokat.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó