2010. február 16., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 24. (887.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Janukovics már az elnöki teendőkre összpontosít

– Kész programmal rendelkezem, melyet hivatalba lépésemmel egy időben közzéteszek és hozzálátok megvalósításához – nyilatkozta a Podrobnosztyinak Viktor Janukovics.

Az elnökválasztás győztese a rendteremtést és a választóinak tett ígéretek teljesítését tekinti elsődleges teendőjének. A Régiók Pártjának elnöke megerősítette: minél előbb lesz új kormánya az országnak, annál hamarabb kezdődhet el a gyakorlati munka. Ehhez pedig két kritérium elengedhetetlen. Létre kell hozni az új többségi koalíciót a parlamentben. Julija Timosenkónak mielőbb le kell mondania, elősegítve ezzel az új kabinet megalakulását.

Arra a kérdésre, hogy valamennyi parlamenti párt előtt nyitva áll-e a leendő koalíció, Janukovics az alábbiakat válaszolta:

– Természetesen. Az ajtó mindenki előtt nyitva áll. Azok az állítások, melyek szerint vannak olyanok, akikkel nem vagyok hajlandó szóba állni, hamisak. A megoldásra váró feladatok gyors és hatékony munkát igényelnek. Ehhez pedig széles politikai alapokra van szükség. Ez csak úgy biztosítható, ha arra koncentrálunk, ami egyesít, s háttérbe szorítjuk az ellentéteket.

A Julija Timosenko Blokkal kapcsolatban a megválasztott elnöknek két lényeges megjegyzése volt. Az egyik: a kormánynak mielőbb félre kell állnia, ezzel elősegítve az új hatalmi struktúrák felállását, az ország működőképességének biztosítását. A másik: a BJUT-os parlamenti képviselők választhatnak. Vagy a törvényalkotás kerékkötőivé válnak, s akkor maradék politikai erejüket, támogatóikat is elvesztik, vagy – akár ellenzékből is – elősegítik az átalakulást, hozzájárulnak az ország számára égetően fontos reformok megvalósításához. Janukovics úgy vélte, a BJUT-frakció képviselőinek többsége ez utóbbit választja.

Az, hogy a BJUT-os honatyák milyen álláspontra helyezkednek, s miként viszonyulnak az új parlamenti többség megalakításához, egyelőre nem ismert. Julija Timosenko pozíciója azonban egyértelműnek tűnik. A vesztes elnökjelölt ismételten kijelentette: a választások eredményét nem ismeri el. A Podrobnosztyi értesülése szerint a gázhercegnő csapata választási csalásokra utaló bizonyítékok után kutat. Timosenko pedig már ki is jelentette: olyan tények birtokában van, melyek tanúsága szerint legalább egymillió voksot meghamisítottak.

A reagálásokból, illetve azok elmaradásából arra lehet következtetni, hogy a miniszterelnök vádaskodásait már legfeljebb csak szűkebb környezetében veszik komolyan. A külföld elégedett a történtekkel, s inkább a belső politikai, gazdasági helyzet normalizálásában, mintsem a további eszkalációban érdekelt. Viktor Janukovics pedig már az előtte álló feladatokra orientál, s tevékenysége egyre aktivizálódik. Többek között bejelentette: nem kizárt, hogy felülvizsgálja a Sztepan Banderának adományozott Ukrajna Hőse cím jogosságát. Ennél is nagyobb érdeklődés kíséri a leendő miniszterelnök személyét. Az Ukrajinszki Novini úgy tudja, hogy a parlamentben még ezen a héten megvitatják Szerhij Tihipko kandidatúráját. Viktor Janukovics a BBC-nek nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy az Erős Ukrajna Párt vezetőjének neve szerepel a kormányfői posztra esélyesek listáján, ám a miniszterelnök személye a koalíciós tárgyalások alakulásának függvénye. Mint ismeretes, Tihipko jelezte: amennyiben megválasztása után Janukovics felkéri, kész elvállalni a kabinet vezetését.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó