2010. február 16., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 24. (887.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Hír- és távközlési körkép 2009-ről

A megye hír- és távközlő intézményei az elmúlt évben a felhasználóknak 556,1 millió hrivnya összegű szolgáltatást nyújtottak, ebből a lakossági fogyasztónak 151,6 milliót, ami az első tételnél 1,3, a másodiknál közel 25 százalékos visszaesést jelent a 2008-as számadatokhoz képest.

A bevételek túlnyomó hányada, 360 millió hrivnya, a mobiltelefonos szolgáltatásokból származott. A postai tevékenységek 54,2 millió hrivnyát hoztak a konyhára. A televízió és rádió jóvoltából 18,3 millió hrivnya bevétel képződött, ez összegből 9,9 millió hrivnya a kábeltelevíziós irodák egyre növekvő népszerűsége jóvoltából.

A számítógépes szolgáltatásokból Kárpátalján az elmúlt évben 30,4 millió hrivnya nyereség származott, amelynek 85 százalékát az internetes befizetések képezték. Tavaly a lakossági fogyasztó a megyében 18,2 millió hrivnyát költött internetre. A táviratok száma viszont egyre csökkenő tendenciát mutat, s néhány év múlva részaránya talán már százalékokban nem is lesz mérhető.

A telefonos beszélgetések eredményeként 88 millió hrivnyával gazdagodott a költségvetés, amelynek 67,2 százalékát a lakossági szolgáltatásokból származó bevételek képezték. Számottevően növekedett a nemzetközi távbeszélgetések száma. Ennek ellenére struktúraváltás történt az ágazatban. Lényegeset változott a vonalas és maroktelefonos beszélgetések aránya, az utóbbi javára.

Mindent egybevetve a hír- és távközlés összbevételei egy év alatt 16,1 százalékkal csökkentek a megyében, amely elsősorban a lakossági fogyasztó egyre szűkülő anyagi körülményeivel magyarázható.

Mihajlo Bilej,

a megyei statisztikai főosztály osztályvezetője

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó